Aldrig försent att dricka rosé

Visst, hösten har verkligen gripit tag i än men trots det går det alldeles utmärkt att läppja på en god rosé. Variationerna är många från klassiska Provence rosé till exempelvis de kralligare från Mallorca och sydItalien.

Hur framställs då dessa viner? Jo, de oftast blåa druvorna ligger med i urlakningen efter att de krossats. Vanligast är att de ligger i ca 3 dagar, men finns ingen fast tumregel för detta. Allt beroende på hur mycket färg producenten vill ha i sin rosé. I många av de jag verkligen älskar ligger skalen med även en kortare tid vid jäsningen av musten. Genom detta får vinet kraftigare färg och får en mer tilltagen smak. Har i ett tidigare inlägg skrivit om mina favoriter från Mallorca men i detta inlägg ska jag kort tipsa om härliga viner från en provning på vingruppen som hölls i april.

I provningen var det allt från stilla viner till bubbel, därför är det inte mer än rätt att börja med bubblet.

Skulle absolut kunna nämna Roederer Cristal Rosé från 2007 som är helt magisk men med tanke på prislappen bortser jag från den.

En klar favorit är lite förvånande Ferrari Rosé, är helt övertygad om att just det vinet i ett blindtest skulle stå sig mot många av de mer ansedda rosé champagnerna.

ferrarirose-175x0-middlecenter-635954873630000000

Ferrari Rosé NV, Pinot Nero 60 %, Chardonnay 40 %

Denna helt fantastiska rosé ligger i BS men är mer än värd att vänta på i några dagar. Blev utan att överdriva helt hänförd! Här snackar vi ett vin med galen elegans som har den där brödiga tonen som gör Ferrari så mångfacetterad. Här finns en rejäl knippe av röda vinbär, jordgubb, äpple och lättare jästtoner. Om ni inte har provat är det hög tid att göra det. Vi hade tänkt revoltera på julafton och istället för den tunga julmaten köra på skaldjur, vilket skulle gifta sig perfekt med en flaska Ferrari.

roseforalbane-175x0-middlecenter-635954873530000000

Pierre Peters Rosé for Albane NVChardonnay & Pinot Meunier

När det kommer till Champagne var det denna som stack ut lite extra. Vinet kommer från den allra bästa delen av Champagne, Les Mesnil sur Oger. Även detta vin skulle passa förträffligt till skaldjur och olika fiskrätter. Stilen är torr, stram och fruktig. Här kommer det fram lyxiga toner av vildhallon, körsbär, smultron och rostat bröd. De har lyckats få den så där utsökt och spännande med en gudomlig mineralitet. På slutet kommer det även fram nougat och blodgrape. Tror och hoppas att denna härliga flaska skulle vara något att kontra med på julbordet istället för snaps och öl.

roederer-rose-10-175x0-middlecenter-635954873200000000

Roederer Brut Rosé 2010, Pinot Noir 65 %, Chardonnay 35 %

Denna vad jag vet finns enbart i restaurangsortimentet, men snart är det dags för vinmässan som bär av stapeln mellan 10-13:e november. Förhoppningsvis går det att njuta av den under dessa dagar. Vinet har mognat på sin jästfällning i 4 år, vilket helt klart får fram de härliga tonerna av bröd och mineralitet. Ett komplext vin som passar i alla former. Här finner jag körsbär, hallon och jordgubbar. Stilen är snygg med jästtoner som ändå inte tar över utan balanserar upp vinet till perfektum!

la-riviera-flaska-vitbakgrund-rgb-175x0-middlecenter-635954873450000000

La Riviera 2014Grenache 70 % & Cinsault 30 %

Ett stilla vin med otroligt bra pris, endast 99 kr. Vilket måste anses som ett fantastiskt pris för denna skapelse. Vinet kännetecknas av att det är lätt i stilen med fin mineralitet. Trots att den är lätt i stilen kommer det fram bra drag av fina frukter som blodapelsin, körsbär, blommor och andra röda bär.

byottcotedeprovrose15-175x0-middlecenter-635984911840000000

By.OttGrenache 70 %, Cinsault 20 %, Syrah 10 %

Ett helt perfekt charkvin skulle jag säga! Nog även alldeles underbart till grillad fisk och kyckling. Helt klart ett vin som med andra ord passar till en mängd maträtter. Vinet sticker ut lite då frukterna är ytterst varierande med bra djup och elegans. Här finner jag toner av persika, blodapelsin, aprikos och mango med en bra kryddighet på sluttampen.

unknown

Cassiopea 2014, Merlot 70% & Cabernet Franc 30%

Då jag vurmar för italienska viner och dess komplexitet är detta vin en självklarhet i vinkylen! Tyvärr verkar vinet tillfälligt ha utgått, högst troligt kommer det igen när det börjar nalkas sommar igen. När jag smakar detta vin får jag en härlig vulkanisk känsla i gommen. Här poppar det fram stenfrukter, körsbär, persika, skogsbär och blodapelsin. Vinet har trots vrakpriset av 77 kr en väldig elegans och mineralitet. Vinet avslutar med bra kryddighet och ett bra djup. Som ni ser är vinet betydligt mycket mörkare i färgen, med andra ord betydligt mycket mer kraft utan att för den skull vara söt eller för mycket. Ett vin helt i min smak!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s