Bourbon – bara i drinkar?

Har hänt mycket när det kommer till Bourbon. Bara i BS finns det över 100 olika sorter av amerikansk whisky. Många av dem har ett skamfilat rykte, ett rykte om att det är sött och möjligen passar i drinkar. Drinkar med Bourbon har formligen exploderat, vilket självfallet är en kul och spännande trend. Allt fler har fått upp ögonen för Bourbon, men ytterst få skulle ens tänka sig att ta ett glas Bourbon ”on the rocks”. Istället är det skotsk, japansk och möjligen irländsk whisky de flesta associerar det till.

Blir därför lite nedstämd när en sådan stor produkt som Jim Beam i stort sett satsar allt på att de har ett bra groggvirke men inte om att det finns produkter som är alldeles underbara och njutbara att dricka ”rent”. Själv har jag sedan många år tillbaka i tiden samlat på mig en gedigen samling av Bourbon, jag började som många andra att få upp ögonen för när Maker´s Mark blev stort att ha i drinken. Idag är just den produkten kanske inget jag kastar mig efter. Istället satsar jag på Bourbon som jag anser har mer kärlek och struktur bakom sig. Innan jag tar upp och beskriver några av mina favoriter är det på sin plats att beskriva vad Bourbon är och dess historia.

Drycken går att dela upp i olika segment:

Bourbon – Bourbonen som är den rena och det jag främst dricker kommer naturligtvis ifrån Bourbon County i delstaten Kentucky. Är som med all produktion hårda lagar för hur en Bourbon får tillverkas där minst 51 % måste komma från majs. Resterande delar är oftast korn eller råg. Sedan lagras bourbonen på rostade fat, faten är kraftigt rostade att träets socker karamelliseras, varav sötman i drycken. En bourbon måste enligt lag lagras allt från två år och uppåt, men många lagras sin bourbon upp till kanske 20 år. Med andra ord är spannet stort när det kommer till bourbon.

Corn whisky – Denna whisky är själva ursprunget till det vi i folkmun kallar för bourbon. Stora skillnaden här är att det istället för minst 51 % majs måste vara 80 % majs. Däremot behöver denna whisky inte lagras och lagras den är det alltid i orostade fat eller i begagnade bourbonfat.

Tennesse whiskey – Denna whisky är precis som den låter framtagen i delstaten Tennesse. Med förtydligande att det inte är att anses som en bourbon, detta då framtagningen ser lite annorlunda ut. Stora skillnaden är att denna whisky innan själva lagringen filtreras genom ett träkolsfilter, vilket resulterar i en rökig sötma.

Rye & Wheat whiskey – Precis som namnet anger ska större delen vara gjord på råg, i detta fall minst 51 %. Dess ursprung kommer ifrån Pennsylvania, drycken är relativt lik en bourbon men har en annan karaktär och känns generellt lite beskare i smaken. Själva produktionen följer annars exakt samma procedur som bourbon med kolonnapparat och lagring i minst två år men oftast längre. Sedan finns det en whisky som tillhör samma grupp men som är gjord på minst 51 % vete.

Blended whiskey & Straight whiskey – Blended whisky är en produkt som består till ca 80 % av neutral sprit, resterande 20 %  är bourbon och rye whiskey i olika blandningar. Helt klart en billigare dryck än övriga. Straight whisky är gjord på majs, råg, korn eller vete och är inte blandad med någon annan typ av sprit. Till straight whiskey tillhör alla Tennesse, bourbon, rye och corn whiskeysorter.

Sour mash & Sweet mast – En sour mash whiskey innebär att man startat jäsningen med jäst ifrån den föregående jäsningen, men i vissa fall används ny, färsk jäst och blir benämningen sweet mash.

När det kommer till historien bakom bourbon sägs det att det var baptistpastorn Elijah Craig som började med att göra sprit av majs, vilket skulle innebära att bourbons födelse skedde 1789. För att återgå till bourbons något skamfilade rykte är denna ”myt” redan hämtad direkt efter förbudstiden 1933 då många tillverkare var desperata och lite väl snabbt försökte få ut sin whisky, vilket helt klart skadade kvaliteten. Detta har tyvärr sedan legat kvar i folks undermedvetna om att bourbon är en dålig produkt.

Nedan kommer några av alla mina favoriter 🙂

En häftig och krallig bourbon med mycket kraft. Här kommer det fram rejäla toner av rostat trä, läder, nötter, karameller, bra kryddighet och kola. Kommer även fram fina toner av vanilj. I avslutningen finns det även en lite lyxig känsla av söta pekannötter.

unknown

George Dickel

Detta är en sk. Tennessee whisky, helt klart en av mina absoluta favoriter! Har även lyckats hitta en specialutgåva av den som heter ”Barrel select” under min senaste resa till Florida. Här kommer det fram toner av valnötter, marmelad, persika, sockerkaka, sirap och kryddig i stilen. Denna ädla dryck får under inga omständigheter förstöras i någon grogg, George Dickel ska med gott samvete njutas i ett bra glas med 1-2 rejäla isbitar i.

unknown-1

Jeffersons

Köpte denna underbara bourbon i en välsorterad butik i Florida för många år sedan, tyvärr tog den slut för ett tag sedan.. Denna bourbon har förföriska smaker av karamell, vanilj, kryddig i stilen och mjuka toner av kokos. Avslutningen är ren med fylliga toner av majs som avslutar med lite kanel, kryddnejlika och toner av rostad sirap.

unknown-2

Old Forester 1870

Denna goding går tyvärr inte att få tag i på systembolaget. Möjligen att jag sett den på restaurangen Saddle & Sabre (sveriges bästa lista när det kommer till bourbon). En helt annan stil med lite mer frukt. Här finns söta frukter som exempelvis karmelliserade äpplen, nötter, tobak, kanel och ingefära. Whiskyn är enligt mig väldigt elegant med bra kraft utan att vara för mycket och avslutar med lättare nyanser av honung och bränt farinsocker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s