Fantastiskt vitt från Handpicked

Märks att vinsäsongen är i full gång efter en härlig och varm sommar. Finns inget att klaga på när det kommer till sol och vin. Känns som att denna höst kommer bli riktigt bra och spännande på vin-fronten.

Här tagit ut mina favoriter när det kommer till vitt från Handpicked. Blir viner från USA och Ungern för hela slanten. Tack vare deras bredd har jag valt att skriva om deras röda vid ett annat tillfälle.

 

sixto-uncovered-chardonnay-296x1000

Sixto Uncovered Chardonnay, 100 % Chardonnay. 2012.

Fastnade direkt för två av vinerna från den lite galna vinmakaren Charles Smith. Vad jag har förstått är Charles en självlärd vinmakare, vars drivkraft är att göra unika viner från en viss växtplats. Då jag i mångt och mycket älskar att besöka USA, är det helt klart med på min bucket-list att besöka vingårdar i Washington State. För att göra bra viner i denna del gäller det att acceptera klimatvariationerna. Under sommaren blir det en bra bit över 30 C med liten nederbörd, däremot är nätterna svala som trots allt gör att druvorna inte blir övermogna. Som i många andra varma delar krävs det en hel del bevattning. Jorden är generellt mineralisk, vilket ger uttrycksfulla och komplexa viner.

Som många av Charles viner är det mycket smak och attityd, vilket helt klart stämmer in även på detta vin. Frukten drar åt tropisk frukt, citrus och äpple. Finns en del toner av smör och popcorn men de är ändå återhållsamma, vilket ger känslan av ytterst noggrann vinmakning. Syran är pigg och avslutningen bjuder på helt underbar mineralitet. Inget billigt vin men bättre med kvalitet än kvantitet. Mitt tips är att köpa några stycken och se hur vinet utvecklar sig under årens lopp. För detta vin kan helt klart ligga ett antal år i din svala garderob om du inte äger en vinkyl.

 

sixto-chardonnay-frenchman-hills-300x1000

Sixto Frenchman Hills Chardonnay, 100 % Chardonnay. 2013.

Frenchman Hills huserar i den varma delen av Columbia Valley. Årgång 2013 var väldigt varm, vilket känns på den mogna och generösa frukten.

Den mogna och flörtiga frukten av passionsfrukt, citrus och blommor ger munnen och sinnena en kick av välbehag. Kommer även fram viss rökighet, nötter, popcorn och på det hela taget väldigt mineralisk i sin stil. Ett komplext vin med lång eftersmak av den djupa frukten och kiselstenar som avslutar med frisk syra.

 

balassa-furmint-119x500

Balassa Furmint Szent Tamás, 100 % Furmint. 2009. 

Är otroligt kul att vi ser allt fler viner från Ungern. Det görs mycket seriösa viner och då enligt mitt tycke allra helst på druvan Furmint. Finns en del uppstickare som exempelvis hárslevelű och sárgamuskotály men vill man försäkra sig om en jämn och bra kvalitet är Furmint helt klart druvan att satsa på. Till en början associerar nog alla de ungerska vinerna med de honungssöta och oftast dyra dropparna Tokaj. Fast de flesta av vinerna är faktiskt torra i stilen. Ska man generalisera har Furmint ofta toner av citrus, päron, gröna äpplen, vissa toner av nötter med bra mineralitet.

Detta vin kommer från vindistriktet Tokaj-Hegyalj, vid gränsen till Slovakien och anses vara den bästa delen när det handlar om kvalitetsvin. Kanske inte förvånande att jag gillar detta vin, vinrankorna får nämligen spreta ut sina långa rötter i vulkanisk jord. Med andra ord får vinet rejäl mineralitet och komplexitet.

Här finner jag torkad frukt, mogna äpplen, honung, ananas och apelsin. Alla smaker är koncentrerade där syran och mineraliteten skapar fin längd och vinet känns väldigt lyxig och begäret efter mer infaller sig snabbt.

 

balassa_nyulaszo_furmint-278x1000

 

Balassa Nyúlászo Furmint, 100 % Furmint. 2015.

Detta vin odlas i en av Tokaji allra bästa vingårdslägen, där plotten ligger på strax under 1 hektar. Här är selekteringen av druvorna stenhård, vilket så klart ger det något högre priset men som jag tycker är värd varje krona när det kommer till dess ljuvliga innehåll.

Känner ett vitt spektra av smaker som angriper mina sinnen. Citrus, nektar, krusbär, viss rökighet och otroligt nog stänk av kakao gör mig mer än nöjd. Finns även smaker av apelsin, persika och mogna äpplen. På slutet kommer det även fram toner av grapefrukt och viss örtighet. Sällan provat ett så komplext och mineraliskt vin från Ungern tidigare, med andra ord blir detta vin min klara favorit!

 

balassa-bom-boly-furmint

Balassa Nyúlászo Furmint, Bom Boly. 100 % Furmint. 2015.

Jordmånen är vulkanisk med inslag av kvarts, vilket ger vinet personlighet och komplexitet. Precis som ovanstående vin plockas druvorna för hand, pressas i små pressar för att garantera en elegant produkt och görs i ytterst få antal flaskor.

Här finns det toner av bivax, mogna äpplen, päron och persika. Jordmånen gör att vinet får den där härliga rökigheten och smaken av sten kommer in i bilden. Avslutningen är lång där syran och den fina frukten hänger kvar länge i gommen. Ett vin som är en självklarhet att ha i sin källare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s