Vinprovning med First Drop Wines

Vi befinner oss på nyöppnade restaurang Portal vid St: Eriksplan, en intim lokal med otroligt kunnig personal. Kanske inte häpnadsväckande då Klas Lindberg, årets kock 2012 med stort vinintresse och Totte Steneby, en av nordens främsta sommelier huserar här.

Förutom att njuta av god mat ska vi naturligtvis prova massa spännande viner från Australien. Ett land som är väldigt svårt att greppa med tanke på dess enorma arealer. Tidigare har Australien varit kända för bulk och ytterst alkoholstinna viner. Detta har bevisligen börjat försvinna, trenderna går mot att allt fler satsar på kvalitet före kvantitet. Möjligen har ikonviner som Grange varit en bidragande orsak. Märks att Australien som vinland är i ropet igen i Sverige. Allt fler spännande släpp syns på hyllorna och i BS. Hur kommer detta sig? Producenter och deras motsvarighet av jordbruksverket har tillsammans tagit fram ”strategi 2025” som bygger på att exportera en viss mängd vin. Detta uppnåddes redan 2005 men nya delen i strategin är att ytterligare höja kvalitén och faktiskt minska produktionen av viner av lägre kvalitet. För att detta ska bli verklighet har Australien tagit fram och numera använder sig av den mest moderna teknik när det kommer till odling, skörd och vinifiering.

Kvällens viner från First Drop kommer ifrån södra Australien. Hela regionen producerar omkring 50 % av Australiens viner. De främsta delarna när det just kommer till kvalitetsviner är Barossa Valley, Clare Valley, Eden Valley, McLaren Vale, Padthaway och Coonawarra. Det mest erkända distriktet av dessa är helt klart Barossa Valley där de stora druvorna är Shiraz, Cabernet Sauvignon och även Riesling. First Drop äger inga egna vingårdar men har långa kontrakteringar med vinbönder, förutom i Barossa även i Adelaide Hills och McLaren Vale.

Adelaide befinner sig i den något kallare klimatzonen där de främsta druvorna är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Det tredje distriktet McLaren Vale är en varm del som är väldigt beroende av bevattning, räddningen för distriktet är att det ligger nära oceanen vilket medför att svalkande vindar kyler ned druvorna och förlänger mognadsprocessen och ger eleganta och smakrika viner. Den främsta druvan är helt klart Shiraz, följt av Cabernet Sauvignon, Merlot och Grenache. När det kommer till gröna druvor görs det en hel del gott. Speciellt av Chardonnay och Riesling.

För att återgå till First Drop som var kvällens fokus träffar vi Matt Gant, en fascinerande man som kom in i vinbranschen lite som på ett bananskal. Han berättar att han påbörjade sin karriär på anrika Sandhurst, en arméakademi. Men under loppets gång blev Matt allt mer intresserad av geografi och av vin. Efter att ha arbetat på en vingård i Nya Zeeland fortsatte han att förkovra sig i länder som Spanien, Portugal, USA och Italien. Vilket helt klart märks när det kommer till valet av druvor. Enligt Matt har han tagit det bästa från alla dessa världar och gör nu egna unika blends med attityd, lekfullhet och elegans. Lekfullheten återspeglas även på vinetiketterna som är rena konstverk med mycket satir, historiska anspelningar om Europa och en del lätt klädda kvinnor. Pga av att vissa av etiketterna anses ”grova” kommer vi aldrig se vissa av vinerna pryda hyllorna på Systembolaget.

 

mereetfils-175x0-middlecenter-635954873510000000

Mere et Fils Chardonnay, 100 % Chardonnay. 2012.

Jag som älskar Chardonnay blir knappast besviken på detta vin! Den har flera av komponenterna som jag letar i när det kommer till denna fantastiska druva, nämligen viss rökighet med toner av kiselstenar. Utöver att ha prickat rätt på det har vinet en fint djup av exotisk frukt, gula plommon och citrus. Avslutningen har även bra sting av kryddor och smör med trevlig syra.

 

unknown

Nacional Touriga, 100 % Touriga Nacional. 2014.

Här kommer ett klart bevis på hur väl Matt har lyckats med sin iver att ta med sig lite kärlek från Portugal och göra en egen tolkning av deras nationaldruva. Finns direkt en viss vulkanisk känsla som snyggt blandas med mogen mörk frukt av körsbär, björnbär och aningen stänk av vildhallon. Finns även en bra kryddighet, toner av tè och avslutningen bjuder på bra tanniner och långt slut.

mothersmilk-175x0-middlecenter-635954873320000000

Mother´s Milk, 100 % Shiraz. 2014.

Själva namnet får mig kanske att inte sträcka mig efter flaskan men då jag provat vinet tidigare vet jag hur bra det är. Bortse från namnet och låt dig istället bli förförd av innehållet. Här finner jag mörka körsbär, blåbär, björnbär med en viss jordighet. Upplever även att det är riktigt trevliga inslag av kryddor och tanninerna är mjuka och förföriska. Med andra ord, riktigt trevlig modersmjölk.

 

mothersruin-175x0-middlecenter-635954872930000000

Mother´s Ruin Cabernet Sauvignon, 100 % Cabernet Sauvignon. 2014.

Bara etiketten gör att jag blir nyfiken. Ett mästerligt konstverk med högst historiska inslag. Här finns bland annat ett synligt kvinnobröst..Usch och fy. Total förbjudet att visa upp i bl.a. USA. Sedan finns det även en otroligt liten bild på ett spädbarn som blir matad med vin från ett krus. Tror det var där som Systembolaget satte ned fötterna. Med andra ord hittar du enbart detta vin på vissa utvalda restauranger. Övriga delarna av etiketten som gör att de verkligen fått med allt är att de anspelar på England och dess misär med att det söps friskt på Gin. Kontentan är att drick vin istället.

Hur smakar då detta vin och dess fascinerande etikett? Även här finns det gott om mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, riktigt gosig och söt tobak och läder. I slutet av upplevelsen känner jag även toner av choklad. Avslutningen är även här lång, djup med fina tanniner.

 

2percentbarossashiraz-175x0-middlecenter-635954872890000000

2 % Shiraz, 98 % Shiraz & 2 % Moscatel. 2012.

En annan fascinerande etikett. Innehållet visar sig uppvisa toner av söta körsbär, russin, mörk choklad, bra tryck av plommon och kryddor. Avslutningen har viss rökighet av tobak och vinet är på det hela väldigt generös i smakerna utan att vara ”over the top”. Tanninerna här lutar mer åt det lite silkiga hållet, ett perfekt vin till den stundande vintern!

 

 

71119

Fat of the Land´Greenock Shiraz, 100 % Shiraz. 2012.

Här kommer ett av First Points extra speciella viner. Ett vingårdsbetecknat vin, med andra ord dess bästa och mest selekterade druvor har fått chilla i 20 månader på franska fat på sin jästfällning. Här kommer det fram helt andra toner än tidigare, exempelvis blodapelsin. Finns även ett visst stänk av blod/kött, lera, grön paprika och selleri. Sedan kommer det riktigt göttiga toner av läder och mörka bär. Avslutningen har djupa och fina tanniner. Ett vin du helt klart kan spara länge, även om det är super gott redan idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s