Tillbaka med nya tag

Efter ett längre uppehåll med bloggandet har jag nya krafter och massor av inspiration. Denna blogg är sedan tidigare lite av min vindagbok, fast med tips som jag mer än gärna delar med mig av.

Denna sommar har jag återigen besökt Sardinien, var 4 långa år sedan sist. När många pratar sardiska viner, förväntas det krutpaket med hög alkoholhalt. Något som är långt ifrån sanningen. Stilen är på det hela taget rustik, druvtypisk och elegant. Trenden går helt klart mot medelfylliga torra röda och vita viner. Utvecklingen mot högre kvalitet har bara de senaste åren gått fram med stormsteg. Från väldigt medioker vinframställning är det flera producenter som Santadi, Argiolas och Capichera som sakta men säkert börjat göra Sardinien till ett respekterat vinområde. Kommer i senare inlägg berätta om mina besök på dessa vingårdar och förtydliga deras inverkan gällande kvalitetsökningen som skett.

För ni som inte varit på Sardinien kan jag starkt rekommendera det. Förutom att jag älskar vin är Sardiniens långa historien påtaglig nästan var man befinner sig, med andra ord en rejäl gotte-påse att förkovra sig i. Genom öns placering i mitten av medelhavet har Sardinien blivit attackerade av en mängd folkslag, några av dessa är romare, araber, fenicier, kartager och etrusker. Detta har självfallet präglat invånarna när det kommer till handel och övriga influenser från gamla kolonisatörer. Extra tydliga influenser finns från Spanien, där flera druvor kommer ifrån. Druvsorter som Cannonau, Carignano och Monica har spanskt ursprung. Cannonau visar sig också vara kungen av druvor följt av Vermentino om vi pratar grön druva.

Vinbesöket på Agricola Punica är en ytterst modern anläggning med den allra senaste vintekniken. Vingården är ett projekt med anknytning till Sassicaia, ägarskapet är uppdelat mellan kooperativet Cantina Santadi och Tenuta San Guidos. Till sin hjälp har de den mytomspunne Giacomo Tachis, italiens främsta enolog och vinmakare. Tachis har under årtionden varit Sassicaias vinmakare och fungerar nu som teknisk direktör i företaget. Tachis våta dröm är att sardiniens bästa vingårdar ska slåss mot de främsta vingårdarna, hur det blir med den saken får framtiden utvisa.

 

samas

Samas Isola dei Nuraghi, 80 % Vermentino & 20 % Chardonnay. 2015.

De mest mogna och finaste druvorna är vinifierade genom en process som kallas för cryo-maceration, en kallmaceration där de krossade druvorna får ligga vid låg temperatur före jäsningen. Anledningen till det är att de vill undvika oxidation. Namnet Samas betyder enligt vinmakaren ”guden av sol”. Vid första sippen kan jag absolut förstå vad han menar, vinet känns som den badat i varm sol där nyanser av halm, tropisk frukt, persika och citrus ger vinet en spännande upplevelse. Finns även gott om örter och stilen är rund med lätt syra. Ett riktigt bra sommarvin.

 

unknown

Montessu Isola dei Nuraghi, 60 % Carignano, 10 % Syrah, 10 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet Franc & 10 % Merlot. 2014.

För att vinet ska få en fin rondör har druvorna genomgått malolaktisk jäsning och lagrats på franska fat i 12 månader. Smakerna i detta vin är generösa av mörka söta bär, körsbär, lakrits, choklad och örter. Tanninerna är mjuka och eftersmaken är lång med lagom sötma. Vinet är snyggt men måste ändå erkänna att jag föredrar när vinmakarna enbart använder sig av de lokala druvorna. Tyvärr tappar vinet lite av sin identitet, trots det är det av hög kvalitet och är riktigt smarrigt.

agr_barrua_nv_btl_535px

Barrua Isola dei Nuraghi, 85 % Carignano, 10 % Cabernet Sauvignon & 5 % Merlot. 2012.

Detta blev helt klart min favorit av vinerna på denna vingård. Vinet känns lite mer sardisk i stilen. Vinet har fermenterats i ståltank och har genomgått malolaktisk jäsning, sedan lagrat i franska fat i ca 18 månader. Direkt när jag provar vinet känner jag närheten till naturen. Finns en härlig jordig stil blandat med mörka bär, plommon, mullbär, körsbär och nyanser av läder. Tanninerna är även här väldigt mjuka i stilen med en lång förförisk eftersmak.

 

img_0246img_0253img_0252

Som ni ser på ovanstående bilder blandar de med modern vinframställning med cementtankar, klassiska franska fat och med kanske en helt unik framställning i amforor. Ett experiment som vi verkligen får hoppas de kommer utveckla så att vi konsumenter får njuta av denna klassiska skapelse.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s