Vinmakarkväll med Mondavi på AG

Var spänd av förväntan inför kvällen för att få prova vinerna från Carissa Mondavi. 20 lyckligt lottade personer skulle äta middag med Carissa, i en privat del långt ifrån den lite skräniga delen på restaurang AG.

IMG_8694IMG_8692

Murmure Premier Cru Brut Nature Blanc de Blancs

Vi samlades alla klockan 19 och fick inleda med väl utvalda charkuterier och nötter. Champagnen och dess torra stil passade helt lysande, den saltade charken med ett stänk av olivolja på gjorde att stämningen redan från början var på topp. Trots att vinet är helt knastertorrt tycker jag det var bra fräschör med fina frukter av äpple, päron, blommor och citrus.

la-1380892-fo-0306-studioshoot-kdm-31-jpg-20130408

Liquid Farm, 2012. 100 % Chardonnay

När alla hade intagit sina platser och artigt hälsat på varandra började själva middagen med en otroligt spännande Chardonnay. Ett vin Carissa tyckte var representativt när det kommer till ett uttrycktsfullt och komplext vin. Föll pladask för detta vin! Gick nästan omedelbart in och beställde två flaskor via BS. Sällan jag druckit en Chardonnay med denna komplexitet, en häftig rökighet som att suga på flinta och samtidigt känna doften av knallpulver. Förutom detta uppvisade vinet aprikos, äpplen, vildpäron, exotiska frukter med elegant smörighet och en fin finish av honung. Till vinet serverades gristerrin som bara smälte i munnen. Ett helt ypperligt val, där vinet och maten fann varandra.

IMG_8696

 

IMG_8705.JPG

Continuum 

Sedan kom vi det alla hade väntat på, nämligen att Carissa skulle presentera sitt vin. Under huvudrättens gång skulle vi prova fyra årgångar från 2009 till 2013. Allt för att få ökad förståelse hur deras kära skapelse utvecklar sig med tiden. Möjligen har jag varit helt bakom flötet, men jag hade helt missat att Mondavi inte längre ägdes av familjen. Carissa berättade väldigt kort om att vingården hade sålts till Constellation Brands 2004. Då ämnet kändes lite känsloladdat, tog jag på egen hand reda på hur det kommer sig att man ger upp ett på ytan framgångsrikt företag som faktiskt funnits sedan 1966. Tydligen visade det sig att Mondavi under en längre problem brottats med ekonomiska svårigheter och interna bråk inom familjen. Enda utvägen för att undslippa problemen skulle vara att sälja av toppmärken som Opus One och Robert Mondavi Winery, för att istället fokusera på viner i segmentet under 130 kr. Detta förslag var något som direkt motsattes och röstades ned av huvudägarna, Michael, Timothy och Marsha Mondavi. Michael kritiserade öppet förslaget och ombeddes att avgå som VD. Tillslut blev trycket för hårt inom familjen och Constellation Brands erbjöd familjen 1 miljard dollar, vilket accepterades av familjen. Sönerna som var de största ägarna skulle även få 50 lådor vin per år. Familjen Mondavi kommer fortsättningsvis fungera som ambassadörer för sitt gamla företag.

Känns på sätt och vis lite sorgligt när fyra generationer av Mondavi har producerat några av vinvärldens bästa viner, blir uppköpta. Sedan 2012 är det Tim and Marcia Mondavi, med deras tre barn som gör vinet continuum högt upp på Pritchard Hill. Den aktuella årgången i BS är för tillfället årgång 2012.

2009 Continuum, 77% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc, 7% Petit Verdot och 4% Merlot.

En ytterst elegant årgång med fin torkat fruk, espressotoner, lakrits, moccha och söta kryddor. Ett vin du med lätthet kan spara i årtionden. Finns även häftiga toner av jord och tanninerna är väl integrerade.

2011 Continuum, 75% Cabernet Sauvignon, 12% Petit Verdot, 11% Cabernet Franc och 2% Merlot.

Här kommer det fram ljuvliga smaker av mörka körsbär, plommon, mullbär, rosenblad, kaffe, choklad och fikon. Precis som de tidigare årgångarna är det helt otrolig mineralitet. På slutet kommer det även fram bra kryddighet och tanninerna är silkeslena. Kan med lätthet njutas och sparas i minst 10 år. Sammantaget är att årgång 2011 är helt fantastisk!

2012 Continuum, 78% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc, 6% Merlot och 5% Petit Verdot.

Ord för att beskriva denna årgång är egentligen helt onödiga! Än en gång har de lyckats göra ett sinnessjukt bra vin! Här kommer det fram blåbär, mörka vinbär, tobak, sötaktig choklad och likör. Mineraliteten är påtaglig och tanninerna är även här mjuka och eleganta. Finns även en bra kryddighet som biter tag i mig på slutet. Vinet har fantastisk lagringspotential. Helt enkelt en njutning till max.

2013 Continuum 66% Cabernet Sauvignon, 21% Cabernet Franc, 9% Petit Verdot och 4% Merlot.

100 % av 2013 Continuum odlades på Pritchard Hill i västra bergen ovanför Oakville. Här kommer det fram mörka vinbär, plommon, espresso, kardemumma och med viss rökighet. Vinet är fylligt och komplext med lång eftersmak. Denna årgång kommer snart att lanseras i BS.

IMG_8698IMG_8699

Till vinerna serverades oxsvans och fint mört kött. Nog den bästa provning jag varit på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s