Ramey vinery, med några av de bästa Chard jag provat

Tänkte att det är dags för lite vitt! Rameys olika Chardonnay är något att lägga på minnet. Var länge sedan jag provade Chardonnay av denna klass! Rik på frukt, bra syra och helt galet bra terroir. Ramey har verkligen fått ihop alla delar för att göra helt lysande viner. Självfallet bjuder de även på rött. Tog ut två godbitar av deras röda.

Vi träffade den galet energiska Alexandra, Communication director som visade oss runt på anläggningen. När det äntligen var dags att prova deras viner lyste hon upp lite extra. Hon berättade att hon haft en hel del besök från Sverige, hon rabblade upp många kända vinprofiler som njutit av deras viner i provningsrummet. Alexandra verkade gilla Sverige, trots att hon tyckte det där med monopol är en lite märklig sak.

Som ofta när det handlar om vin är det nästan alltid en spännande historia bakom. Den bakomliggande stjärnan till allt är David Ramey. David började sin karriär som vinmakare hos vinerier som Matanzas Creek, Dominus och Rudd. Först 1996 bestämde sig David och hans fru att det var dags att testa vingarna med en egen vingård. Från starten har det varit en framgångssaga med en mängd prisbelönta viner. Främst har de producerat Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Alexandra berättar att familjens filosofi är att använda sig av naturliga jäststammar, där malolaktisk jäsning sker i faten med sur lie metoden, dvs att vinet buteljeras direkt från bottensatsen utan filtrering. Helt enkelt ett väldigt naturligt sätt att framställa vin på.

IMG_8067

Chardonnay Sonoma Coast, 2012

Vinet är lätt dimmigt i utseendet, möjligen pga att vinet är ofiltrerat. Alexandra berättar att de pressar hela klasar väldigt försiktigt. Vinet får sedan åldras med värdighet i 12 månader på både franska och ungerska fat. Vinet är ytterst elegant med en lättare parfym av karamelliserad citrus, smör, popcorn, passionsfrukt, apelsinskal och lättare toner av äppelskal. Överlag är det bra syra och vinet har en vis fetma som sitter kvar länge på tungan. Helt klart ett vin du kan spara i några år, men varför vänta?

IMG_8066

Chardonnay Ritchie Vineyard, 2012

Enligt Alexandra gör de vinet i klassisk burgundisk stil. Vingården ligger i centrum av Russian River, där rankorna är planterade redan 1972. Vinet skiljer sig en del åt tidigare vin, känns inte lika ”pang-på” när det kommer till frukt, utan här är smakerna lite mer eleganta i stilen. Vinet är enormt mineraliskt med en vulkanisk känsla av rök. Frukten är komplex av stenfrukter, citrus, grapefrukt, honung, gröna äpplen och nötter. Syran är bra och lång. Helt klart ett vin som kan sparas ett antal år.

IMG_8065

Chardonnay Platt Vineyard, 2012

Platt Vineyards är deras kallaste läge, med mer fokus på mineralitet än frukt.  Precis som tidigare viner är det naturliga jäststammar och är ofiltrerat. Vinet får sedan ligga 18 månader på franska fat. Vinet uppvisar fina bär av vinbär, tropisk frukt, citrus, blommor, bra kryddighet och med en viss vegetativ känsla. Är väldigt komplext med bra syra som lever länge i munnen.

IMG_8070

Syrah Sonoma Coast, 92 % Syrah & 8 % Viognier

Vinet har jäst på ståltank och har sedan legat 18 månader på franska fat. Vinet har häftiga toner av gröna stjälkar, svarta oliver, cassis, frysta jordgubbar, vitpeppar, plommon och kött. Tanninerna är påtagliga, något som gör vinet till det där lilla extra. Här pratar vi lång lagringspotential, enligt Alexandra kan det med lätthet ligga i 10-15 år.

IMG_8072

Cabernet Sauvignon Napa Valley. 85 % Cab, 7 % Merlot, 5 % Malbec % 3 % Petit Verdot

Alexandra berättar att detta är deras 8:e årgång, där druvorna är plockade från en mängd olika gårdar. Ska representera ett urval av de bästa druvorna från branta kullar och lite mer flacka partier. Vinet har legat 18 månader på en blandning av franska och amerikanska fat. Detta vin är helt magiskt bra! Här spottades inga droppar bort! Frukten är magnifik och djup i stilen. Svarta vinbär blandas med smaker som mandelmassa, choklad och fin kryddighet. Tanninerna är riktigt bra och lagringspotentialen är lång, minst 10-15 år. Avslutningen känns rund och rik av alla smaker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s