Larkmead Napa Valley

Larkmead Winery ligger vackert belägen i Calistoga, lite norr om St Helena.
Som mycket när det handlar om vin finns det en mängd historier att förtälja. Vin handlar inte enbart om färg, doft och smak. Tycker personligen att man får ut mycket mer av vad som finns i flaskan med lite mer bakgrundshistoria. En liten anekdot är om den allra första ägaren, Lillie Hitchcock. 1851 räddades hon från en stor eldsvåda i San Francisco, vilket gjorde att hon under hela sitt liv hade en stor beundran för brandmän. En hyllning till dessa brandmän finns i en av deras viner, Firebelle.

Bara några år efter branden lämnade familjen och Lillie den stora staden och tog flyttlasset till Napa. Något helt unikt vid denna tid var att Lillie utvecklade en vingård och byggde en stor ranch, som kvinna skulle det egentligen vara helt omöjligt. Hon blev därför snabbt lite av en lokal kändis.

Sedan kom förbudstiden, vilket var helt förödande för vinindustrin. Tack och lov höll gården ut och är idag att anses som en liten uppstickare till alla ”jättar” i området.

När vi anlände till gården togs vi emot av en sprudlande kvinna från Holland. Hon visade oss runt och berättade bland annat att i stort sett alla vingårdar i området är ekologiska eller till och med biodynamiska. Dock är de flesta vingårdar inte certifierade, de största anledningarna till det enligt säljaren är att det är oerhört kostsamt att ansöka. Sedan är det mer byråkrati än vad jag någonsin kunde ana. Blev snabbt imponerad över hur ambitiöst vingården arbetar med att undvika alla möjliga besprutningar av ägorna.

Det märkliga är att ingen importör från Sverige har lagt märke till denna helt fantastiska vingård! Kommer därför dricka vinerna jag köpte med allra största andakt.

IMG_8216

2012 Napa Valley Red wine ”Gold”, 90 % Cabernet Sauvignon & 10 % Petit Verdot

Vi satte oss i en magisk miljö med stora fönster som vette ut mot ett hav av vinrankor. De stora glasen fylldes på rejält. Vid första doften kände jag direkt en djup mörk frukt. Vinet har helt underbart sammetslena tanniner med mörka frukter, lakrits, peppar, marmelad och viss bläck-känsla. Efter ett tag kom det även fram toner av bittersöt choklad, blommor, mynta och cederträ. Detta vin kan med lätthet njutas av i flera årtionden. Hoppas av hela mitt hjärta att detta vin någon gång i framtiden i alla fall kommer att ligga i BS.

IMG_8218

2012 Firebelle, 54 % Merlot, 21 % Malbec, 13 % Petit Verdot & 12 % Cabernet Sauvignon

Som sagt, vinet är en hyllning till brandmännen som räddade Lillie. Tycker även det är en hyllning till vinet och hur en riktigt bra blend från området kan vara när den är som bäst! Vinet är tät i stilen med en mängd frukt som är perfekt integrerade. Här kommer det fram toner av blåbär, björnbär, plommon, tobak och mörka körsbär. Tycker att vinet får en viss likörstruktur, utan att det för den skull är något negativt. Avslutningen med bra syra och den härliga frukten gör att man bara vill dricka mer.

IMG_8219

2012 Cabernet Sauvignon, 94 % Cabernet Sauvignon & 6 % Petit Verdot

Detta vin har tydligen alltid fått höga poäng av Parker. Kan verkligen förstå vinets höga poäng! Här kommer en mängd ljuvliga smaker av mörka vinbär, blåbär, björnbär, salvia, viol, lakrits och mörk choklad. Finns även nyanser av torkade örter. Tycker mig även finna lite tegelkaraktär, cassis och cederträ. Tanninerna är mjuka med lång eftersmak av den fina frukten. Som de tidigare vinerna kan det med lätthet sparas i många herrans år.

IMG_8221

2012 Solari, 100 % Cabernet Sauvignon

Detta vin är vingårdens stora stolthet. Vinet är uttrycksfullt, elegant och känns ytterst komplext. De förföriska smakerna av björnbär, tranbär, granatäpple, lakrits och marmeladtoner gifter sig till en ren vin-orgasm. Avslutningen ger en bra kryddighet blandat med mörka körsbär och en mineralisk touch.

IMG_8213

Vacker miljö som alltid när det kommer till Napa. Ni kommer märka att i stort sett alla vingårdar har rader med fågelbon, allt för att hålla borta objudna gäster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s