Napa och Blankiet Vinery

Efter att ha kört en bra bit med vår enorma van från hotellet i Calistoga kom vi slutligen upp för kullarna till den relativt nystartade vingården Blankiet. Vingården ligger helt magiskt på den västra foten av Mayacamas strax ovanför Yountville. Här är det lite svalare vilket gör att druvorna får längre tid på sig att mogna och tanninerna blir lite mjukare och sexigare i stilen. Utöver dessa sexiga tanniner som alla vinerna frambringar är området en dröm för alla som gillar att snöa in sig på jordmåner. Här finns allt från jordmåner av skiffer, vulkanisk jord, kalksten och sandsten blandat med havsbotten. Vinerna får helt klart stor komplexitet och personlighet från de olika jordmånerna.

Själva gården grundades 1996 av Claude och Katherine Blankiet. För att ha möjlighet att starta upp en vingård krävs enorma mängder kosing. Något herr Claude hade gott om. Genom sin tidigare karriär introducerade han ensam stentvättade jeans på den amerikanska marknaden, där största kunden var Levis. På så sätt skapade han sig en betydande förmögenhet. Han har inte enbart strävat efter att ha viner i världsklass utan även en pampig borg i Toscansk stil som bär dessa exklusiva viner. Stenar till bygget fraktades dessutom från Toscana. Själva vingården är huvudsakligen planterad med Cabernet Sauvignon. Finns även mindre delar av Merlot, Petit Verdot och Cabernet Franc. I stort sett alla viner som producerats har fått toppbetyg av bl.a. Robert Parker.

 

IMG_8308

Prince of hearts. 71 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, Cabernet Franc 3 % och Petit Verdot 1 %.

Som ni märker är det en sk. klassisk Bordeaux Blend. Vinet är kraftfullt med en intensiv doft. Tanninerna är mjuka och behagliga, allt känns väldigt sammetslent och förföriskt. Den rika jorden gör att doften även är lite lätt rökig med smaker av tobak/cigarr. Bären är rejäla med toner av björnbär, mörka körsbär och svartvinbär. Tycker mig även finna nougat och kaffe. Avslutningen får även en viss nötighet.

.IMG_8309

Blankiet Estate, Rive Droite 2012. Merlot 80 %, Cabernet Franc 12 %, Cabernet Sauvignon 8 %.

Även i detta vin är doften rik på frukt. Här blandas smakupplevelser av jordgubbar, svartvinbär, lingon, röda vinbär med en märklig känsla av att du suger på ett riktigt mört revbensspjäll med all dess barbequesås. Tanninerna är mjuka och mysiga i munnen. Finns även choklad och lite vanilj i slutet. Här pratar vi låååång lagringspotential! Kan säga att det inte är speciellt svårt att inte annat än att bara älska detta vin.

IMG_8311

Blankiet Estate 2012. Cabernet Sauvignon 82 %, Merlot 16 %, Petit Verdot 1 %, Cabernet Franc 1 %.

Detta vin ligger strax under 2000 spänn och ska för dessa pengar så klart vara ett toppvin på alla sätt. Vinet är stramt och torrt i stilen med djupa och lite tyngre tanniner. Här varvas smaker av blåbär, kött, svartvinbär och björnbär. Poppar även upp toner av choklad och viol. Lång avslutning med lång lagringspotential. Tycker trots det att ovanstående vin ett strå vassare.

IMG_8314

Mythicvs. 100 % Cabernet Sauvignon.

Detta är vingårdens absolut topp-topp vin. Vinet finns ännu inte i Sverige. Osäker därför vad denna skönhet kostar men skulle gissa i runda svängar på strax under 3000 kr. Vinet är från gårdens absolut bästa druvor med en stenhård selektering. Vinet har så klart elegant frukt med toner av blåbär, svartvinbär, körsbär, kakao och grapefrukt. Vanilj och en härlig kryddighet kommer även fram på slutet. Ett underbart vin som kan njutas årtionden framåt i tiden.

IMG_8294

Herr Claudes Toscanska borg som inte går av för hakor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s