Kapcsandy Winery

Kapcsandy Winery ligger otroligt vackert till i Yountville. Vingården ligger lite avskilt, här finns inte en enda skylt som avslöjar en antydan om att det faktiskt finns en vingård. Enligt marknadsansvarig har den hårt arbetande familjen inte tid att ta emot speciellt många besök. De fåtal besök som görs är grundligt bokade och genomförs endast av ägaren Lou eller hans son Bobbie.

Historien om familjen Kapcsandy skulle lika gärna kunna vara en häftig och storslagen Hollywood film om den amerikanska drömmen. Den som gör det coolt är att denna historia är hämtad från verkligheten. Familjen Kapcsandy är ursprungligen från Ungern. De bestämde sig att fly landet efter att sovjetiska armén fullkomligt krossat den ungerska revolten 1956. Till en början bodde de i San Francisco där han träffade kärleken i Roberta Henson. När Lou berättar sin historia märks det tydligt att denna man inte misslyckas med något han tar sig an. Lou började sin karriär som kemitekniker, det var här han fick upp ögonen för speciellt franska viner. För att göra fantastiska viner krävs det trots allt en kemist.

Startskottet för Lou var när han besökte en anrik vingård 1998 i St. Julien. Lou insåg under besöket att det var vin han skulle arbeta med. Målet om att göra minst lika hög kvalitet som de allra bästa franska vinerna. Som med alla fantastiska historier ska en hårt arbetande man som Lou också ha lite tur. Vingården hyrdes tidigare av Beringer. När kontraktstiden löpte mot sitt slut ville ägarna sälja gården. Genom att Lou hade goda och nära kontakter med ägaren lyckades familjen köpa gården utan att Beringer fick veta något. Lou vågade inte ens berätta för sin fru att han köpt vingården förrän registreringen var införd. Resten efter detta är en fullständig succé! Vi kan helt klart förvänta oss fortsatt helt fantastiska viner från denna man och hans son Bobbie.

 

IMG_8259

2014 Furmint-Muscat Blanc. 60 % Furmint och 40 % Muscat Blanc.

Detta är en hyllning till familjens ungersk arv. Vinet har legat enbart på ståltank. Grundfilosofi med alla vinerna är att alkoholen ska vara balanserad och aldrig över 14,5 %. Vinet är väldigt aromatiskt med en liten nyans av jästtoner. Syran är hög, vilket sig bör med vin av denna karaktär. Här finns det toner av honung, lime, grapefrukt och gröna toner. Ett spännande vin som absolut kan ligga ett tag till.

IMG_8261

2013 Grand Vin Rose. 30 % Cabernet Sauvignon, 50 % Merlot och 20 % Cabernet Franc.

Färgen är mörkare i färgen än den franska motsvarigheten. Vinet är silkeslent men har ändå en bra syra. Något alla Kapcandys viner uppvisar. I den otroligt spännande rose finns smaker som lingon, körsbär, mint och fina härliga kryddor. Eftersmaken är djup och förförisk. Denna rose kommer vara som gjutet en varm sommardag.

IMG_8262

2011 Estate Cuvee. 56 % Merlot, 36 % Cabernet Sauvignon och 5 % Petit Verdot.

Jag som älskar tanniner behöver verkligen inte bli besviken på detta vin. Direkt kommer smaker som mint, tobak, likörtoner och körsbär. När vinet har fått vara i glaset ett tag kommer även toner av choklad, mullbär och en fin kryddighet fram. Eftersmaken är lång och djup med en förföriskt silkeslen touch.

IMG_8264

2012 Estate Cuvee. 80 % Cabernet Sauvignon och 20 % Merlot. 

Vinet har till största del legat på franska fat men familjen Kapcsandy förlitar sig även på ungerska fat.  Som alla deras viner produceras det ytterst få till antalet, endast 1190 lådor av denna. Här kommer det fram svarta vinbär. Kraften är lite tuffare än det tidigare vinet men som alltid väldigt balanserad. Är även likörtoner, marmelad, choklad och mint. Tanninerna är mjukare men de biter ändå till bra på slutet. Helt klart ett vin att njuta av många år framöver.

IMG_8270

2011 Cabernet Sauvignon – Grand Vin. 89 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot och 1 % Cabernet Franc.

Årgång 2011 har av många ansetts som en lite svårare årgång. Något Lou själv tycker är befängt. Enligt Lou handlar allt om att vara perfektionist, allt annat är bara ursäkter. Frukten är djup och tät. Mörka röda bär flörtar med toner av mint, kryddor, blåbär och vildhallon. Finns även lite likörtoner. Helt klart en av de bästa vinerna jag provat. Därför blev det en flaska av denna. Enligt Lou kommer vinet utvecklas helt fantastiskt med åren.

IMG_8276

2010 Vino del Sol. 50 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 7 % Cabernet Franc och 3 % Petit Verdot

Finns inte så mycket att säga om detta vin. Galet bra dessertvin. Djupa förföriska toner av torkade russin, dadlar, likörtoner och sötlakrits. Kommer även fram toner av tobak, mint och apelsinskal. Köp och njut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s