Spottswoode Vinery

Är på en helt fantastisk vinresa i Kalifornien. Idag har vi varit i St. Helena och besökt vingården Spottswoode. Några av dessa viner finns till och från i BS.

Spottswoode vinery är en underbar familjefirma som växt sig stark och inger stor respekt i området. När vi i sakta takt rullade in med bilen låg dimman tät som krutrök över dalgången. Är inte religiös men åsynen av det fantastiska landskapet fick mig att dra efter andan och en kyrklig känsla infann sig. Vi möttes av en glad och välkomnande MaryPat, deras försäljningschef.

MaryPat berättade hur allt började som tyvärr hade en lite sorglig touch. Grundarens man dog hastigt i en hjärtattack med en helt nyplanterad vingård. Genom att flertalet grannar gjorde allt för att familjen skulle stanna kvar och mer eller mindre hjälpte henne att komma på fötter gratis bestämde sig familjen för att bo kvar på gården. Maria Novak blev därmed en av de första kvinnorna i Napa Valley som drev en vingård. Maria har spelat en avgörande roll i kampen för att fler kvinnor skulle etablera sig i en mansdominerad vinvärld. Förutom det har Maria ständigt fortsatt utvecklingen med ekologisk vinframställan och är numera även biodynamisk. Med tiden har flertalet andra familjemedlemmar anslutit sig och vingården kommer därmed fortsätta att vara familjeägd i många generationer.

IMG_8133

Spottswoode Sauvignon blanc 2014. 73 % Sauvignon Blanc,
27 % Sauvignon Musque.

Denna Sauvignon blanc skiljer sig rejält från exempelvis Nya Zeeland. Med detta sagt är vinet långt ifrån att vara en sk ”full-bodied wine”. Här pratar vi elegans. I doften känner jag snälla toner av krusbär, citrus och fläder. När jag gurglar runt vinet i munnen känner jag även nötter, lite ceder, fin sälta och härlig mineralitet. Med tiden kommer det även fram mandarin, mogna päron och vita blommor. Vinet har en elegant syra med lång eftersmak.

IMG_8134

Lyndenhurst Cabernet Sauvignon 2012. 96 % Cabernet Sauvignon, 
2 % Malbec, 2 % Cabernet Franc.

Detta vin har legat 20 månader på franska fat. Doften är elegant och balanserad. Blåbär varvas mjukt och fint med dofter som lakrits, körsbär och fin solmogen frukt. Frukten är inte ”köttig” eller för mycket utan lyxigt återhållsam. I munnen kommer det även fram bra kryddighet och vanelin. Med sin rika röda frukt och sammetslena tanniner, är det ett vackert balanserad vin som kan avnjutas nu eller sparas många år framåt.

IMG_8136

Spottswoode Estate Cabernet Sauvignon 2012. 85 % Cabernet Sauvignon,
10 % Cabernet Franc, 5 % Petit Verdot.

Detta är deras mest exklusiva Cabernet, därav namnet. Vinet är kanske lite väl dyrt, men bortser man från det är vinet gjort för maximal njutning! Den stora skillnaden mot det förra vinet är att tanninerna är lite vassare men ändå på något sätt härligt sammetslent. Något annat kul med detta vin och föregående är att alkoholhalten är relativt låg, vi pratar runt 14 %. Många gånger står det 15 +. Frukten i vinet förtrollar mig med blåbär, körsbär, plommon, vanelin och björnbär.  Finns även toner av choklad och en bra kryddighet. Helt klart är vinet en av kungarna i området! Önskar bara att det var mer i provningsglaset…

IMG_8142

Som ni kan se ligger dimman tät över dalen. Vädret är för oss inget vidare men vinbönderna jublar i kapp då regnet står som spön i backen. Tydligen varit väldigt torrt en lång tid i området.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s