Australien

Måste medge att jag varit väldigt dålig på att blogga sista tiden…Som tur är har jag mängder att blogga om efter att precis kommit hem från en resa i Valencia. Detta kommer i ett senare inlägg! Nu ska jag istället beskriva Australiens vindag som var på Operakällaren.

489138

Ten minutes by tractor

Många känner säkert igen 10X Chardonnay men jag måste säga att denna är ett strå vassare!

Mornington Peninsula är en halvö, sydöst om Melbourne. Det är omgivet av bl.a. Port Phillip i väster, och är ansluten till fastlandet i norr. Området var tidigare hem till olika klaner och utgjorde en del av Boonwurrung nationens territorium långt innan européerna bosatte sig här.

Namnet; Ten minutes by traktor kommer av den enkla anledningen att det finns tre vingårdar som är belägna enbart tio minuter ifrån varandra med traktor. Den relativt svala klimatet Mornington Peninsula har blivit hyllat internationellt för att producera några av Australiens finaste Pinot Noir och Chardonnay.

Druvorna har omgetts av vildjäst i delvis franska fat i 8 månader. Det känns direkt att detta vin är ett steg upp från 10X Chardonnay, då vinet är ännu mer komplext med tydlig smak av nötter, kola, fin kryddighet, vit persika, grapefrukt och honungsmelon. Avslutningsvis är det fin struktur med elegant och lång eftersmak.

zoom

Eileen Hardy

Vinet är tillverkat av druvor som odlats i Tasmanien och Yarra Valley. Tasmanien är en ö belägen söder om Melbourne. Tasmanien har tidigare en inte allt för stolt historia då detta tidigare var hem för aboriginer. I stort sett alla aboriginer dog av de sjukdomar som européerna tog med sig och de som överlevde sjukdomarna sköts ihjäl. Yarra Valley anses däremot som en av världens stora mat och vin regioner. Alla ni som är både mat och vinintresserade borde verkligen åka hit!

Själva vinet har gottat till sig på franska fat. Vinet har därför väl integrerad ekstruktur med härliga toner av lime, vanilj, grapefrukt och hasselnötter. Upplever även att vinet efter ett tag uppvisar smaker av mogna äpplen, stenfrukter och vita blommor.

Unknown-2

Penfolds Bin 311

Penfolds är högst troligt det mest omtalade av alla vingårdar i Australien. Härifrån kommer Grange som anses vara en av världens bästa viner. Däremot är prisnivån löjligt högt. Vi som inte har förmånen att dricka Grange mer än kanske någon gång i sin livstid får ta till oss av deras andra mästerverk. För nog är denna Chardonnay ett stort och välbalanserat vin av yttersta kvalitet. När jag först stötte på dessa viner blev jag smått galen på att alla i stort sett heter något med ”Bin”. Benämningen Bin betyder ”kollektion” av vinflaskor, som normalt sett lagras horisontellt ovanpå varandra i lagringsprocessen. Kallas också för ”binning” på engelska.

Vinet görs i lilla Tumbarumba som ligger i New South Wales, lite sydväst om delstatens huvudstad, Sydney. Dofterna är härliga med bl.a. smör och djupa toner av frukt. Smakmässigt sett känner jag direkt inslag av citrus, grapefrukt, nötter och honungsmelon. Även bra karaktär av rostade ekfat. Alla smaker är väl integrerade och djupa med pigg och snygg syra och riktigt lång eftersmak. Helt klart värt ett vin att köpa hem.

 

Unknown-3

Mort´s block

Är inte direkt ofta som jag dricker en riesling från Australien. Generellt sätt föredrar jag riesling från Tyskland eller Österrike. Mort´s block är helt klart ett vin som kan konkurrera med tysk riesling. Även när det handlar om lagringspotential. Vinet görs i Clare Valley i det enorma distriktet South Australia, norr om Adelaide och nära Barossa Valley. Doften är fruktig och mineralisk med intensiva inslag av citrus, grapefrukt, persika, nektariner och en fin smak av honung. Känner även små toner av krita på slutet, vilket gör att vinet helt klart sticker ut. Tycker mig även finna inslag av vitpeppar och dill. Som med all välgjord riesling har den även bra syra. Finns egentligen inte mycket att fundera på! Köp, drick och spara någon flaska.

Unknown-4

Route du Van, Shiraz

Måste erkänna att jag först provade detta vin helt enkelt pga etiketten. Etiketten stack ut och gjorde mig nyfiken. Sedan är det extra kul att prova ett vin som du aldrig har sett eller hört om tidigare. Mina förväntningar var inte direkt jättehöga. Den ytterst charmerande och bestämda ”vingubben” fick mig snabbt på andra tankar. Hans passion och iver att jag inte bara skulle prova vinet utan även lära mig något gav en fantastisk upplevelse.

Vinet görs i King Valley, som är en vin- och jordbruksregion i nordöstra Victoria. Druvorna för Route du Van Shiraz kommer från röd vulkanisk jord i Heathcote, centrala Victoria State. Vilket inte ligger speciellt långt ifrån Melbourne. Själva vinet är fylligt med en rejäl dos av björnbär och plommon. Finns även spännande drag av choklad, mörk frukt och bra tanniner. Avslutningsvis kan jag förtydliga att detta vin är lite mer återhållsamt och inte den där enorma fruktbomben och syltiga stilen som vissa Shiraz kan vara. Utan helt klart mer elegant men ändå med djup och bra fruktstruktur.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s