Moulin Touchais=kärlek

Alla älskar det, men sällan som vi köper det. Nu pratar jag självfallet om söta viner. Oftast när det handlar om söta viner nöjer man sig med några cl, sedan är det bra både i munnen och i magen. Dock med ett undantag! Moulin Touchais! Under Mitt Kök mässan, där jag jobbade för Vinunic provade jag just denna ädla dryck. I ärlighetens namn hade jag nog inte hört talas om drycken innan mässan. Efter en liten sipp var jag på riktigt förälskad. Yr av kärlek satt jag sedan på söndagen efter fyra intensiva mässdagar i soffan och njöt lite extra. Självfallet beställde jag två flaskor av årgången -81 och två av årgång -83 via beställningssortimentet. Detta är viner som kan lagras nästan hur länge som helst. Med tanke på vinets ålder, är 479 kr flaskan ett fynd.

För att verkligen förtydliga att vinet klarar ålder är det lika bra att blanda in lite historia. Själva namnet kommer naturligtvis från bonden herr Touchais. Han etablerade sig i Tigné, mellersta Loiredalen i slutet av 1700-talet. Herr Touchais började sin bana med att göra lite enklare röda och vita viner. Tack och lov för oss upptäckte han sin storhet när han började göra viner på Chenin Blanc. Varje år lade han undan flera hundra lådor i sina stora källare. För att få plats med allt var han tvungen att gräva allt fler källare. Generationerna gick och man insåg allt mer att de äldre årgångarna var helt ljuvliga. För att förfina vinmakningen ytterligare började man skörda en del av druvorna tidigt, detta för att få upp syran i vinet. Detta gör helt klart att vinet trots sina ca 88 gr socker per liter inte känns speciellt mycket. De tidigt skördade druvorna blandades med sent skördade druvor. Detta ger vinet dess häftiga och mogna karaktär.För att få fram detta vin krävs det att druvorna är väldigt mogna, på gränsen till övermogna. Under andra världskriget efter att Frankrike hade kapitulerat till tyskarna murades vinkällarna snabbt igen. Allt för att tyskarna inte skulle lägga vantarna på dessa skatter. Källarna öppnades först 1970. Moulin Touchais blev snabbt en av världens stora vinsensationer och kallades ”The secret cellars of Loire”.

moulin-touchais-175x0

Moulin Touchais, 100 % Chenin Blanc

I årgång -81 är det mycket torkad gul frukt, honung, arrak och fin kryddighet. Finns även inslag av röda bär. Det som är häftigt med denna dryck är hur den utvecklas över tiden. Med åren utvecklas vinet i etapper med ännu djupare koncentration av tropiska frukter och citrus till att utveckla knäcktoner, valnötskaraktär, blommiga toner, mandelmassa och svamp. Kan även få lite madeiriserade toner. Med andra ord ett väldigt komplext och förföriskt vin. Om ni inte redan har beställt är det nu hög tid att göra det. Vad serveras till denna ljuvliga skapelse? Här tycker jag personligen att kakor med nötter är en dröm för smaklökarna. Utöver det fungerar vinet alldeles lysande till grönmögelostar och fruktdesserter. Känns helt klart som en sann vän efter julbordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s