Nya Zeeland och Dog Point

För inte allt för länge sedan var jag på en ytterst intressant vinprovning på Gondolen. Här skulle vi få möjligheten att prova fyra viner från Nya Zeeland, med det lite roliga namnet Dog Point. Av dessa var två Sauvignon Blanc, en Chardonnay och den sista Pinot Noir. Alla fyra var bra, men var två enligt mig som stack ut lite extra.

I vinsammanhang är Nya Zeeland ett väldigt ungt vinland. Även om de har producerat vin i flera hundraår var det först på 80-talet som man kan säga att landet utvecklades i dessa sammanhang. Vad som hände var att några producenter bestämde sig för att faktiskt producera viner av hög kvalitet, vilket helt förändrade och även chockade oss konsumenter. Helt plötsligt gick det att få tag i fantastiska viner med otroligt hög kvalitet. Finns folk som hävdar att vissa av vinerna är i klass med de bästa vinerna från Bourgogne. Det som är extra fascinerande är att det viktigaste vingårdsläget, Marlborough planterade sina första vinstockar så sent som 1973. Sedan des har det formligen exploderat och antalet producenter har dubblerat till ca 500 stycken och själva vinarealen har tredubblats. Kan ju låta märkligt att så mycket hänt på så kort tid. En av anledningarna är helt klart att vinproducenterna redan från dag ett har använt sig av de mest moderna teknikerna när det kommer till vinodling och säkerligen ett jävla anamma.

Det märks tydligt att producenterna inte har försökt flörta med konsumenter som vill ha extremt ekade och svulstiga viner, utan här är det mer återhållsamma viner som gäller. I mycket påminner vinerna om de franska, möjligen har Frankrike varit förebilden.

Den viktigaste druvan på Nya Zeeland är helt klart Sauvignon Blanc, något de generellt förknippas med. Kanske inte så konstigt då Sauvignon Blanc står för 70 % av exporten. Andra stora druvan är Pinot Noir, något som frambringat förundran bland vinkännare runt om i världen. Nya Zeeland gör även riktigt trevliga viner på Chardonnay. Mindre produktion finns även på druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Riesling.

wineimage-Sav14DPV

Dog Point Sauvignon Blanc, 185 kr. Artikelnummer: 93009.

En otroligt fräsch och härlig Sauvignon Blanc. Så långt ifrån kattpiss och brännässlor man kan komma! Smaken och stilen är ren och är som gjord till skaldjur och firre. Kommer snabbt fram mumsiga toner av citrus, gröna äpplen, fläder, krusbär och exotisk frukt. Efterhand kommer det även fram blommiga toner, melon och andra former av lime. Syran är precis som den ska vara, frisk. För en så här välgjord Sauvignon Blanc är 185 kr ett riktigt rea pris!

vin-rott-dog-point-pinot-noir-2013-w11893

Dog Point Pinot Noir, 349 kr. Artikelnummer: 99252.

Pinot Noir är ju som bekant alltid lite dyrare, trots den något högre penningen tycker jag ändå att det helt klart är befogat. Dofterna och smakerna är komplexa med ytterst trevliga frukttoner av körsbär. Här kommer det även fram viol, nejlika och lite kanel. Alla smaker frambringar en lysande kombo som avslutas med fin fräschör och bra syra. På slutet drar det även till bra på tungspetsen av de fina tanninerna.

 

IMG_7079

Ägg med rom i någon riktigt krämig och härlig sås. (kommer inte ihåg vad det var exakt, men gott var det)

IMG_7081

Skrönan om Vitt till fisk och rött till kött är förlegat. Laxen, potatisen, sparrisen och övriga grönsakerna gifte sig perfekt med deras Pinot Noir.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s