Makedonien, ett vinland under utveckling

I förra veckan besökte jag Makedoniens ambassad. Alltid enormt givande att prova viner från länder som inte finns på allas läppar. I den vackra våningen på Riddargatan hade flera producenter dukat upp i deras ögon sina bästa viner. Längre in i lokalen fanns även fantastiska ostar och olika sorters skinkor.

Vad kan vi som konsumenter förvänta oss gällande Makedonien? För att kunna besvara den frågan krävs det som alltid lite historia enligt mig.

För att göra en historia hyfsat kort är vin något som har en anrik historia i landet. Redan under Alexander den stores tid (son till Filip II av Makedonien) , x antal år f.kr. var vinet en ytterst viktig del. För att ytterligare få perspektiv gällande Makedonien var det under romarna en av de absolut viktigaste regionerna för att skörda vin. Pratar vi mer modern tid är vinhistorien allt annat än kul. Under kommunisttiden som helt klart var förödande, med det blodiga uppbrottet från forna Jugoslavien handlade det väldigt lite om kvalitet. Tyvärr blir detta väldigt synligt även idag. Stor del av Makedoniens viner säljs fortfarande som bulk. Läser ni på en sida som är mer eller mindre sponsrad av Makedonien kommer siffran 10 % upp. I verkligheten är det snarare 50 % av allt vin som kan kallas för bulkvin. 2010 började dock Makedonien satsa på att producera kvalitetsvin. Trots deras anrika historia, får vi nog ändå kalla landet för en väldigt ny aktör på marknaden.

Vad har vi för druvor? Jo finns två sk. nationaldruvor nämligen Vranec (röd) och Smederevka (vit). Vranec är nog det som mest förknippas med Makedonien. Ordet Vranec betyder svart hingst och ska symbolisera kraft, framgång och styrka. Själva druvan är släkt med Primitivo. I stora drag får Vranec toner av plommon, mörka röda bär, kryddor, choklad, jordgubb och timjan. Utöver ovan vanligt förekommande druvor finns det en mängd inhemska druvor som samsas med internationella druvor.

Min blogg handlar inte om att svartmåla eller vara nedsättande när det kommer till en så fantastisk produkt som vin, men för tillfället är det svårt att skrapa fram några viner som jag kan anse vara av någon större kvalitet. Ofta blir vinerna nämligen extremt fruktdrivna med knappt kännbara tanniner och i regel utan någon som helst struktur eller balans. De som gillar viner med väldigt mycket frukt och sötma borde kasta sig över vinerna. Dock hoppas jag innerligt att Makedonien på sikt kan få rätsida på sin produktion och få till en mer modern och utvecklad vinindustri. För hur än kvalitén är verkar uppåt 25 % av befolkningen inom denna värld, vilket naturligtvis gör vinbranschen till en enormt viktig inkomstkälla. Detta i ett samhälle med nästan 40 % arbetslöshet.

De guldkorn jag hittade i myllret var följande tre enligt mitt tycke. Detta då vinerna hade både tanniner, syra och balanserad frukt.

Astraion-Zupljanka

Astraion 2013, 100 % Zupljanka. 

Vinet känns fräscht med väldigt tydliga citrustoner. När citrusen har lugnat ned sig lite finns jag även toner av gröna äpplen, skumbanan, viss blommighet och örter. Skulle gärna sitta och sippa på detta vin en varm sommarkväll på altanen.

Unknown

Terroir Vranec Grand Reserva 2012, 100 % Vranec.

Detta vin har faktiskt vunnit priser utanför landets gränser och är kanske en av få från Makedonien som är av riktigt hög kvalitet. Ska tydligen även vara det näst dyraste vinet från Makedonien, här pratar vi ca 400 kr. Viss del av druvorna är torkade, vilket ger vinet kraft och koncentration. Är som med många viner av druvan Vranec, nämligen rejäl kraft när det kommer till frukt, men denna gång med elegans. Vinet smakar härligt med toner som blåbär, plommon, svartvinbär och lättare nyanser av mint. Finns även med lite lättare chokladtoner. I ärlighetens namn skulle jag önska att det var lite mer drag gällande tanniner och syra, men man kan inte få allt.

vranec-reserve-big

Vranec Reserve 2013, 100 % Vranec

Vinet frambringar fina svartvinbär, vanilj, söta körsbär, lätt kryddighet och plommon med ekkaraktär. Härligt nog finns det en bra tanninstruktur, vilket helt klart gör detta vin till att nästan frambringa en euforisk känsla hos mig. Detta i jämförelse bland många övriga viner från Makedonien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s