Känna sin riesling

Tycker nästan allt är kul när det kommer till vin. Något som är väldigt fascinerande är hur samma druva, i detta fall riesling smakar beroende på var druvan odlas.

Tänkte ta upp några kända områden som; Eden Valley i Australien, Wachau i Österrike, Alsace i Frankrike, Columbia Valley i Washington state och slutligen Mosel och Rheingau i Tyskland.

Innan jag tar upp det kan det vara intressant att säga hur en riesling i stora drag smakar. Smaken ”brukar” ha toner som citrus, gröna-gula äpplen, aprikos, honung/bivax, petroleum, exotiska frukter som ananas och en påtagligt hög syra.

Det som är väldigt intressant är hur druvan blir ifall den odlas i svalare eller i varmare klimat. Riesling trivs allra bäst i svalare delar. När det kommer till svalare klimat får vinet karaktärer som; vita blommor, gröna äpplen som är syrliga, citrus och en hög syra.

När det kommer till lite varmare klimat blir karaktären en helt annan där tonerna blir mer koncentrerade. Här kommer det fram rejäla toner av lime, sötare äpplen, aprikos, stenfrukter, nektariner och tropiska frukter. Ska poängteras att med varmare klimat pratar vi fortfarande svala temperaturer.

Hur blir då en riesling när den lagras länge? Jo, då blir det tydligare toner av petroleum, fotogen, gummi, rostat bröd, vax/honung och även en viss rökighet. Blir en mineralitet som skiljer sig mot yngre viner. När vi pratar mineralitet är det ett högst omdiskuterat ämne inom vinvärlden! Många påtalar att en vinranka omöjligen kan ta upp mineraler från jorden. Oavsett hur det är med den saken, är det i alla fall lättare att vid en beskrivning av ett vin att prata om mineralitet i termer som skiffer, granit, kalk och snäckskal. Alla dessa termer kan bindas ihop i ordet mineralitet. Ett ord som gör att personer som pratar vin har ett samlingsord att gå efter.

Om vi går tillbaka till smaken och doften petroleum är det väldigt förknippat med riesling. Ämnet som ger ifrån sig detta kallas för T.D.N, något som rieslingdruvan har mer än alla andra druvor. Alla druvor har detta ämne i sig men går som sagt inte att jämföra med riesling. Många förknippar även petroleumkaraktären med ålder, vilket är det generella. Detta händer efter ca 5-8 års lagring. MEN riesling från Australien kan få dessa toner redan i ung ålder. Detta beror på att Australien har galet många soltimmar, något som ämnet T.D.N snabbt reagerar på.

Nog tjatat om detta…Nu snabba drag hur varje del skiljer sig åt när det kommer till smak mm.

Eden Valley

Här är det otroligt nog svalt klimat med lågt regnfall. Jordmånen består av sandig lerjord till lera med grus. Vinerna växer på höjder mellan 380-550 m.ö.h. I stora drag blir smaken tilltagen lime med stor mängd petroleum.Vinerna blir torra med hög syra och en alkohol runt 12 %.

Wachau

Här är det svalt klimat med lågt regnfall. Här är det kontinentalt klimat. Jordmånen består av gneiss, lerjord och lössjord. Vinet får en hög koncentration av frukt med mycket stenfrukt, persika och nektariner. Anledningen till att de får lite gamla toner i sina viner beror på att de skördar väldigt sent. Vinet blir torrt med hög syra och en alkohol runt 13 %.

Alsace

Här är det så klart också svalt klimat med lågt regnfall. Jordmånen är granit, kalksten, sandsten och lera. Vinerna härifrån får en bra fyllighet med bra mineralitet, citrus och stenfrukter. Ibland även en lätt jordig karaktär. Påminner lite om stilen i Wachau men mer återhållsam. Vinerna är också torra med hög syra och en alkohol på ca 13 %.

Columbia Valley

Svalt klimat med lågt regnfall. Jordmånen är sandig, lerjord eller vulkanisk jord. Vinerna härifrån blir fruktiga med stenfrukter som vit persika. De blir torra med viss sötma i. Alkoholen ligger på ca 12,5 %.

Mosel

Här är det extremt svala temperaturer. Vinerna blir fruktiga och är oftast halvtorra. De får karaktärer med bra frukt, blommighet och stenfrukter. Syran är påtaglig i dessa viner men kan maskeras med sötman som finns. Alkoholen ligger oftast på ringa 10 %.

Rheingau

Väldigt svala temperaturer med regnavfall som räknas som medel. Jordmånen här är skiffer och kvartsit. Vinerna blir koncentrerad frukt med omogna stenfrukter. Syran är hög. Vinerna är oftast torra men har hela skalan gällande sötma. Alkoholen ligger på ca 12,5 %.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s