Bra rödpang från Handpicked

Tycker det är viktigt att inte enbart skriva om dyra eller ”svåra” viner som verkar vara något alla sommelier verkar föredra. Med svåra viner avser jag bl.a. naturviner eller viner som är gjorda av alla möjliga obskyra druvor.

När det kommer till Handpicked och deras portfölj kan jag snabbt konstatera att de har en bredd när det kommer till priser, stilar och länder. Helt klart ligger tyngdpunkten på USA, Italien och Portugal. Där två av länderna ligger mig varmt om hjärtat.

Pratar vi vinstilar när det kommer till USA och Italien är dessa länder långt ifrån varandra. Känns tyvärr som många missuppfattar storheten i italienska viner och förkastar dem. I alla fall när vi pratar seriösa viner, de som inte är dränkta av socker. Tror den största krocken ligger i hur vi i Sverige dricker vin och kulturen runt omkring. I Sverige vill vi gärna kunna sitta framför senaste Beck filmen och smutta på ett glas, helt utan mat eller andra tillbehör. I Italien skulle de aldrig dricka vin på det sättet. Många eller de flesta viner kräver mat, annars är risken överhängande att du tycker att vinerna enbart är kärva och sura. En italienare kombinerar alltid vinet och maten tillsammans. Som en klok man sa vid en semesterresa i Kampanien; Pasta, vino e amore. Tycker det säger ganska bra hur de tänker och reflekterar kring vin och mat i kombination. Därför tror jag många föredrar amerikanska viner, just för att de generellt sätt har generös frukt, hög alkohol och många gånger snällare tanniner.

Utöver smaken skiljer sig länderna även åt när vi kommer till regelverken. Ska man hårdra det när det kommer till nya världen har de knappast lika rigorösa vinregler som gamla världen. I Italien strävar man att ha väldigt ursprungstypiska viner, med en tydlig regional karaktär. Något som vi konsumenter i Europa helt klart vill ha. Det som är kul med USA är att de är experter på att vara konsumentvänliga när det handlar om informativa etiketter och att vara lyhörda. Därför tror jag att vi inom en snar framtid kommer få uppleva mer ursprungstypiska viner med än mer tydlig karaktär.

campobello-adenzia-Rosso-154x500

Cristo di Campobello Adènzia Rosso IGT Sicilia, 140 kr.                                                                                                                         Nero d ´Avola & Syrah                                                                                              

Vingården ligger på hög höjd i provinsen Agrigento. Jorden är kalkrik med gassande sol på dagarna men med svala nätter. Vinet får därför en bra frukt och en komplexitet som kan förknippas med området.

Nero d´Avola är robust blå druva med bra lagringspotential. Druvan ger tanninrika viner med djupröd färg. Många gånger blandas Nero d´Avola upp med exempelvis Merlot, Cabernet Sauvignon eller Syrah för att mildra kärvheten. Vilket har gjorts när det kommer till detta vin. Här är det även en IGT, vilket innebär att de kommer från ett visst område men att producenten använder sig av otillåtna druvor för att anses som en DOC. För att klassas som en DOC ställs krav på uttag, vinifikation och lagring. När det kommer till hur vinet smakar kan jag gissa att aromer som blåbär och björnbär kommer från Syrah. Här finner jag även svartpeppar, körsbär, eukalyptus med lite lätt vanilj. Tanninerna är väl balanserade och eftersmaken känns lång med den fina frukten.

Gattinara-nervi-142x500

Gattinara Nervi DOCG, 2010. 199 kr.                                                                                                          100 % Nebbiolo

Odlingar är högt belägna och därför fått bra tilltagen syra. Rent generellt kan man säga att Nebbiolo har toner av körsbär, torkade örter, lite tjära, björnbär och har hög syra. Ett annat kännetecken är den ljusa färgen. Till stor del är precis det jag känner. Finns bra inslag av svarta vinbär och mörka körsbär. Vinet har även spännande smaker av choklad, viol, plommon, viss jordighet och har lite fatstruktur med bra mineralitet.

 

Birichino-zinfandel-130x500

Birichino St Georges Zinfandel old Vines, 2013. 199 kr.                                                                      100 % Zinfandel

Vill ni ha eleganta och snygga viner är Birichino helt klart en av de absolut bästa alternativen på marknaden. Vad som menas med old vines betyder som det låter, nämligen att det är gjort av väldigt gamla vinstockar. När vi pratar riktigt gamla kan de vara mellan kanske 80-100 år. Varför vinbonden vill vara tydlig med det är att gamla stockar många gånger blir ett bättre vin. Anledningen till det är att druvklasarna är mindre och rötterna har som regel långa rötter vilket ger ett komplext och koncentrerat vin. Utöver det får det nog anses om inte som unikt så ändå ovanligt att druvorna växer på oympade vinstockar. När det kommer till smakintrycken är det tydliga men eleganta nyanser av färska hallon, vinbär, mörka körsbär, viol, blåbär, bra kryddighet, lakrits och konstigt nog våta stenar. När man dricker denna Zinfandel är det så långt bort man kan komma de ibland sliskiga smaker som tyvärr förknippas med denna druva. Utan att överdriva är denna otroligt elegant och priset är inte mycket att orda om då detta är ett riktigt toppvin.

 

lecole-apogee-134x500

L’Ecole Apogee Pepper Bridge Vineyard, 2012. 385 kr.                                                                         60 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet Franc & 20 % Malbec

Vinet odlas på en av de absoluta bästa växtplatserna i Washington. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt. Efter jäsning på ståltank lagras vinet i 22 månader på små franska ekfat. Allt dett gör att vinet blir otroligt elegant och komplext. Är lite av Bordeaux-stil med fin pepprighet, jord, plommon, aningen ceder, svart vinbär, läder, ljuvligt söt tobak och kakao. Avslutningsvis är det bra tanniner med lång eftersmak där frukt, örter och fatkaraktär finns med.

clos-de-betz-134x500

Clos de Betz, 2010. 445 kr.                                                                                                                           58 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon & 7 % Petit Verdot                                                                                                                                

Bordeauxstil som är dominerat av merlot. Detta är ett otroligt maffigt vin med en komplexitet som gör att det är lätt att fastna enbart vid doften. Finns en viss rökighet i vinet, med stor koncentration och härligt silkeslen i munnen. Stilen är även stram och känns lyxig. Gällande smaker är det mörka körsbär, kakao, blommor, lakrits, karamell och plommon. Tycker mig även känna lättare smaker av bläck som kommer precis på slutet. Helt klart ett vin att njuta av när vintern börjar nalkas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s