Lite vitt från Lidby Vinhandel

Var på en riktigt bra provning med Lidby Vinhandel. Vi som fick äran att prova deras viner huserade i ett trångt provningsrum med tanke på alla godsaker de hade dukat upp. Till större delen exklusiva viner, där allt känns väldigt utvalt och genomtänkt. Ska erkännas att det är svårt att bara plocka ut fyra vita viner. Föredrar nämligen att inte skriva om fler än fyra viner åtgången, men oavsett här kommer mina favoriter. Har lite som mål att gå utanför min bekvämlighetszon och genom detta prova, upptäcka och fördjupa mig i viner som jag normalt inte skulle ”våga” köpa utan att ha provat. Detta tycker jag alla som är intresserade av vin ska göra. Våga pröva nytt, håll er inte i gamla säkra fack. Kan inte mer än gå fel och gör det det har ni säkerligen lärt er något av det. Kunskap om vin förgyller.

img59284634

Burg 2010. Gewürtztraminer, Riesling, Pinot Noir och Pinot Gris. 329 kr

Alla som vurmar för biodynamiskt borde lägga Marcel Deiss på minnet. Här jobbar de enligt gamla Alsace traditioner med samplanterade vingårdar, vilket innebär att flera druvor odlas på samma växtplats. Detta kan naturligtvis ställa till det en hel del för oss konsumenter. Kan bli svårt att veta vilka druvor vinet innehåller eller i alla fall proportionen av druvsammansättningen. Bortser man från denna förvirring är hans viner enligt min smak galet bra. Finns en personlighet som gör att vinerna känns unika och särskiljer sig från mängden.

Kanske är det jordmånens sammansättningen av kalksten och fossiler som gör detta vin lite extra mineraldrivet. Smaken känns komplex och med en stor mängd olika kryddor som slår till. Här tycker jag mig känns kanel, kardemumma, kryddnejlika och muskot. Utöver kryddsammansättningen känner jag vita blommor, aprikos, persika, citrus och litchi.

 

39b6babf93ef8b0f93bb9a5d646b342e

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen 2011. Riesling 100% 333 kr

Nästa vin blev helt klart en favorit av de viner som fanns med på provningen. Är galen i riesling, så kanske inte så konstigt. Innan vi kommer till vinets karaktär, går det inte annat än att hylla denna vinmakare! Genom hans pappas allt för tidiga bortgång fick unge herr Leitz redan vid 18 års ålder ta på sig den mödosamma uppgiften att förändra vingården från grunden. Något som helt klart var nödvändigt, då kvalitén inte ansågs som speciellt hög. Utan att överdriva är resten en framgångssaga, idag är vi garanterade att dricka gott när det handlar om denna begåvade man. Vid första slurpen domineras smaker som passionsfrukt, vit persika, äpple, päron och krusbär. Finns även rostade nötter. Tycker att det är bra syra och fin fin mineralitet. Om ni inte provat något av hans viner är det nu dags!

marcel_deiss_mambourg

Mambourg Grand Cru 2009. Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Beurot, Meunier (569) kr.

Ännu ett vin från Marcel Deiss. Precis som tidigare är det högst oklart exakt hur sammansättningen av druvorna ser ut. Sätter priset i parantes då vinet verkar ha utgått från systembolagets sortiment och hos leverantören. Går säkerligen att kontakta Lidby för att se när det åter är i lager. Detta vin är högst personligt både till smak, doft och etikett. Bara etiketten är ett rent konstverk. Är sällan du ser ett vin där färgen är guldgul. Som ni säkert förstår är detta ett riktigt ”håll-käften vin”. Här pratar vi kraft och koncentration med en mängd smaker. Skulle vara otroligt spännande att köpa 2-3 flaskor och se hur de utvecklas över tid, personligen tror jag att vinet kan gotta till sig säkerligen 10-15 år. Anledningen till det är att smakerna inte hunnit ”lugna” sig och skulle behöva tid för att helt komma till sin rätt. Hur smakar detta kraftpaket? Finns en fin smörighet, citrustoner, vanilj, tropisk frukt och äpple. Ju längre vinet cirkulerar runt i munnen känner jag även kraftiga toner av ananas, päron och mindre toner av mandelmassa. Mitt tips är helt klart att köp en flaska och glöm bort den några år, men kom ihåg att förvara denna unga baby mörkt och i jämn sval temperatur.

 

05WFRA005-Ch-Fuisse-les-Brules

Château Fuissé Les Brûlés 2012, 399 kr  Chardonnay 100%

Detta vin kommer från södra bourgogne där, vädret är lite varmare vilket gör vinerna härifrån relativt kraftfulla i stilen. Med den kalkblandade lerjorden får vinerna även härlig mineralitet. Denna årgång var riktigt besvärlig. Här blandades rejäla regnskurar med hagel, kyla och sedan värmebölja. Skörden blev därför mindre, men det som blev kvar höll god kvalitet. Något som helt klart märks. Smaken är komplex med frisk syra. Finns lite smör, nötter, karamelltoner och tropisk frukt. Kommer även fram mogna äpplen, mandarin och päron. Finns även en tydlig fatkaraktär och eftersmaken är lång och ljuvlig. Varför inte slopa några chipspåsar och istället satsa på detta spännande vin?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s