Vad tänka på gällande vinprovning?

Ska du på en vinprovning?                                                                                                                                          Bra! Då finns det det några saker som kan vara bra att ha koll på.

Finns en hel del skrönor när det kommer till vinprovning. Den skröna som bitit sig fast allra mest är uppfattningen att du ska dricka vatten och möjligen äta en brödbit mellan vinglasen. Finns skrämmande nog flera vinsidor som än idag föreslår det! Munnens ph-värde ligger på 7 medan vinets ph-värde ligger på 3. För att få bra sensorisk förmåga ska du ha vinets ph-värde. Det första vinet du provar kan många gånger uppfattas som surt, trots att vinet kanske inte ens är i närheten av att vara det. Säg att du är på en väldigt stor vinprovning där du kanske ska prova 50-100 viner, ja då kan det vara bra att ta en paus mitt i och dricka vatten och äta något litet. Varför jag föreslår det är mer för att dina sinnen kan bli trötta. De som är väldigt vana provare kan självfallet prova uppåt 100 viner utan paus. Fast för oss noviser ska det ju vara en njutning, därav paus.

Nu när vi betat av skrönorna, tar vi det som du bör tänka på innan du kliver in på en vinprovning. Se till att inte ha nyborstade tänder, blir lätt kaos i munnen. Ha ingen parfym, deo räcker. Lätt hänt att din starka parfym förstör din sensoriska förmåga för både dig själv och andra. Utöver det testar du alltid vin från vänster till höger ifall du har en sittande provning. Är du på en provning där det finns möjlighet att gå runt mellan borden skulle jag föreslå att du först börjar med att prova champagne, därefter går du på vita viner, röda och avslutar med söta viner.

Vad för parametrar använder sig en vinprovare av?

Innan du ens börjar fundera på att smaka eller dofta på vinet, börjar du med att titta på vinet. Är vinet klart? Vilken nyans har vinet? Kanske är vinet halmfärgat eller gröngult. Du sneglar även på färgintensiteten, dvs. om vinet har låg färg, medelhög eller hög.

Nu är det dags att dofta på vinet! Är doften intensiv? Här går skalan från låg till uttalad doft. Sedan kommer en liten knepig parameter, nämligen mognadsgraden. Här ska du dofta dig till ifall vinet är allt från ungt i stilen, kanske har det druvarom, är moget eller känns oxiderad. Denna parameter är kanske inte jätte viktig till en början. Det viktigaste när det kommer till doft är enligt mig att kunna beskriva vinets karaktär. Med detta menar jag ifall vinet är fruktigt, blommigt, kryddig i stilen, rökigt, animaliskt eller har fatkaraktär. Många dofter är högst personliga, kanske känner du en viss blomma i ett vin som påminner dig om när du satt ute på din mormors veranda och drack en kopp choklad. Här gäller det att använda sig av de minnen man har och kunna ta fram dessa fina minnen och applicera det på vin. Sedan med tiden kommer du få allt fler preferenser av vin. Ju mer vin du provar desto mer lär du dig att leta efter när det kommer till olika vinstilar.

Nu kommer vi till det goda! Nu ska vi faktiskt smaka på vinet. Här ska du snabbt bestämma dig för ifall vinet är torrt, halvtorrt, halvsött eller om det är sött. Efter det kommer du till om vinet är strävt. Ett bättre ord för strävhet är tanniner eller garvsyra. När du känner tanniner upplever du att du blir torr i munnen och speciellt framme i gommen. Det drar eller rullar ihop sig fram på tungan. Sedan kanske du känner syra i vinet. Syra känns som att det ”drar” längs med sidorna av käken. När du låter vinet rulla runt i munnen och allra helst med munnen svagt öppen, kommer du uppleva ifall vinet är fylligt eller inte. Varför du ska ha munnen lätt öppen när du gurglar runt vinet är för att genom att du drar in luft i munnen öppnar smakerna upp sig. Är precis som när du dekanterar ett vin. Sedan är det precis som när du doftar på vinet, att du ska fastställa vinets karaktär och göra din personliga beskrivning av vinet. Beskrivningen är nog det svåraste men också det roligaste. Här kanske du upplever jordkällare, tobaksdoft från morfars pipa, tant Agdas skumbananer, stallet du besökte som liten eller kanske alla bär som vi har runt omkring oss. Här finns det en mängd bär som i sinom tid kan vara bra att känna igen som: björnbär, mullbär, skogshallon, jordgubbar, svartvinbär, plommon och skogsbär.

Fast kom ihåg, det är dina preferenser som räknas. Det fina med vin är att det nästan inte går att ha fel. Ingen kan säga att det du upplever i ett vin är fel!

En avslutande kul sak med vin är att du aldrig kan bli fullärd, vilket är en enorm tjusning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s