Vinprovning av Business och First Class viner

I torsdags fick jag den stora äran att gå på vinprovning på enligt mig Sveriges bästa resebyrå, nämligen Select Collection. Som värd för provningen var Selects VD Fredrik Ljung, säljrepresentant från British Airways och American Airlines och Sofia Ander Sommelier och vinjournalist.

Är lite av en konst att plocka ut viner som kan fungera på 10.000 meters höjd. Fick lära mig att ca 30 % av vår sensoriska förmåga försvinner i luften. Detta ställer med andra ord krav på att vinerna som serveras är kraftfulla, annars är risken stor att vinet känns platt och vi skulle få uppfattningen att vinet var av låg kvalitet.

För att vi i publiken skulle få känslan av att vi satt i 1:a klass på antingen British Airways eller American Airlines fick vi till en början njuta av en helt gudomlig toastskagen. Därefter saltat chips, löjrom och smetana. Avslutningsvis getost ringlat med honung, laxtartar och kalkonprosciutto.

31dover-krug_brut_grande_siecle_750ml-shadow320x1000_1_

Laurent Perrier Grand Siecle. 55 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir

Detta vin serveras i British Airways First Class. Champagnen är en multi-vintage från årgångarna 1999, 2002 och 2004. Generellt brukar champagne vara antingen non-vintage eller årgångschampagne.  Lite mer ovanligt är en blandning av flera årgångar. Den mest kända multi-vintage champagnen är helt klart Krug, Krug kan bestå av 120 olika viner från tio olika årgångar. Fast Grand Siecle var faktiskt först med att producera champagne av åtskilliga årgångar. Grand Siecle tre årgångar har fått ligga tio år på sin jästfällning innan degorgering. Självfallet är det endast druvor från de allra främsta lägena i vingårdarna och de bästa årgångarna. Dosagen ligger på 9 gram socker per liter. Champagnen passar helt klart in både prismässigt och smakmässigt i First Class. Vinet känns ytterst elegant och komplext. Trots att det legat 10 år på sin gästfällning är vinet ovanligt lätt i stilen. I alla fall om du jämför med kraftpaketet Bollinger. Du får direkt balanserade toner av äpple, både i doft och i smak. Champagnen är pigg i syran och har fina eleganta bubblor. Efter att ha vispat runt lite i glaset känner jag även nougat, honung, kaffe, citrustoner, mandel och lättare toner av svamp. Vinet ligger kvar länge på tungan med dess fina syra och långa eftersmak av frukt.

gosset_grand_reserve_2012

Gosset Grande Reserve. 43 % Chardonnay, 42 Pinot Noir och 15 % Pinot Meunier.

Detta vin serveras i American Airlines First Class. Champagnen är inte i närheten av den elegans som serverar i British Airways First Class, fast tycker personligen att denna passar bättre i luften. Har i ett tidigare inlägg skrivit om att det var Dom Perignon och Madame Clicquot som varit de som gjort att champagne är framställt på det sättet vi känner till idag. Trots det är varken vinhusen Moët & Chandon eller Veuve Clicquot de äldsta i Champagne. Det är nämligen Gosset. Detta så tidigt som 1584. Idag äger firman Gosset ca 12 hektar i byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rally. Vinet lagras på gamla ekfat en kortare tid, vilket endast ger en antydan till ekkaraktär. Detta vin är en non-vintage som är gjord på gamla reservviner med lång lagring, vilket gör att denna champagne helt klart är redo att drickas idag. Speciellt om du flyger på 10.000 meters höjd gör det verkligen inget att du tappar 30 % av din sensoriska förmåga, då detta är ett litet kraftpaket i smaker. Citrustoner blandas med gula äpplen, päron, ananas, aprikos, apelsin, honung och nötter. Känner även efter ett tag toner av muskot och ingefära. Vinet kom tydligen på tredje plats på Millennieprovningen. Vilket kanske inte är så konstigt då det är en champagne som är lätt att tycka om.

full_f553

Starmont Sauvignon Blanc, 2013. 95 % Sauvignon Blanc och 5 % Semillon.

Vinet serveras i American Airlines business Class. I ärlighetens namn brukar jag själv rygga tillbaka när jag läser Sauvignon Blanc. Är med andra ord ingen druva jag kastar mig över. Anledningen till det är att jag tycker att den generellt görs alldeles för gräsig i stilen, kan smaka burksparris och faktiskt både lukta och smaka ”kattpiss”. Fast detta vin har tack och lov inte dessa drag. Hälften av vinet har legat på amerikanska fat i ca 4 månader för att ge vinet mer kraft och struktur. Vingården ligger i Carneros, Kaliforninen. Ni som gillar ekologiskt tänkande borde verkligen dricka detta vin! De är nämligen certifierade enligt Napa Green Farm, en certifiering som är betydligt mycket hårdare än den europeiska. Här läggs större tyngd på en hållbar produktion där vattenförbrukning är en viktig del. Vineriet är näst intill självförsörjande på el genom att hela taket är täckt med solceller. Smakmässigt sätt är det mer exotiska toner. Här känner jag grapefrukt, melon, lime och aprikos. Vinet har en fin och bra syra med relativt lång eftersmak. De ynka 5 % av Sémillondruvan tycker jag ger vinet en fin rondör och mjukar helt klart upp vinet.

home-slide-marques-de-murrieta

Marques De Murrieta, 2010. 86 % Tempranillo, 8 % Garnacha Tinta, 4 % Mazuelo och 2 % Graciano.

Detta vin serveras i Business Class på American Airlines. Utan att överdriva är detta vin väldigt klassiskt och vad gäller pris finns det inte mycket att diskutera. Här får du hög kvalitet utan att det gör ont i plånboken. Marqués de Murrieta en av grundarna av modern Rioja och hur det ska framställas. Som bekant är Tempranillo den viktigaste druvan i Rioja. I denna blend finns det flera intressanta druvor. Garnacha Tinta är Grenache. Druvan har inte speciellt hög syra eller tanniner, vilket gör den exemplarisk som blanddruva. Grenache ger bra smaker av exempelvis körsbär, björnbär och plommon. Mazuelo är en annan väldigt typisk blanddruva i Rioja som ger en liten pepprig karaktär. Slutligen druvan Graciano används också i stort bara som blanddruva, även om det finns producenter som gör uppåt 100 % av druvan. Den ger smakrika och aromatiska viner. Vad gäller smakerna är det som nämnts väldigt klassisk! Känner direkt mörka körsbär, dill, tobak, vanilj, kryddor och fatkaraktär.

2. 2002-Palmer-&-Co-Blanc-de-Blancs

Palmer & CO Blanc De Blancs Magnum, 2003. 100 % Chardonnay.

Slutligen kommer vi till en riktig favorit, nämligen Palmer & CO. Finns att köpa i fasta sortimentet men även att avnjutas om du har förmånen att åka British Airways First Class. CO står för kooperativ. Var strax efter 2:a världskriget som sju odlare gick ihop och startade Palmer. Genom att odlarna lyckades förvärva champagnehuset H Goulet och tre angränsade egendomar fick de tillgång till underjordiska källare och grottor, där man än idag förvarar sina viner. Champagnen har fin och frisk syra med bra och ren frukt. Är gula äpplen, apelsin, citrus, nougat, rostat bröd och hasselnötter. Tycker det är bra mineralitet och är nog den mest prisvärda när det kommer till kvalitet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s