En liten rundtur i Spanien

Djupt inne i skogarna utanför Karlstad hade vi en liten vinprovning med spanskt tema. Är alltid lärorikt att testa viner från helt skilda områden för att försöka få ut typiska drag från respektive region. Möjligen är vinet som vi provade från Rioja ingen sk. klassisk Rioja utan måste anses som mer modern.

Som vanligt för att jag ska kunna få ihop allt, blandar jag in lite historia för att öka förståelsen för respektive region.

Tänkte att resan får börja i Rioja. Oavsett vinkunskap har nog de flesta hört talas om denna region. Rioja måste anses som den mest berömda vinområdet för spanjorerna själva och för oss svenskar. Rioja är bara slaget av Champagne och Bordeaux. Området delas in i tre underdistrikt. Norrut ligger Rioja Alavesa, västerut Rioja Alta och österut Rioja Baja.

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg är vin något som gjorts i urminnes tider. Troligen var folkslaget fenicierna först med att plantera vinstockar i landet, vilket var mer än 1000-talet f.kr. Romarna kom sedan och rörde om i grytan för ca 2000 år sedan och etablerade odlingar i stora delar av Spanien. Hoppar nu fram till slutet av 1800-talet. Är kanske lite våghalsigt av mig att skriva att spanjorerna borde tacka vinlusens härjningar i Frankrike. För utan detta lilla kryp hade troligen inte de bästa vinodlarna från Bordeaux flytt fälten och tagit sitt vinkunnande till Rioja. Genom deras teknik och kunnande skapades Riojas moderna vintraditioner. Tyvärr varade lyckan inte speciellt länge innan vinlusen spreds till Spanien och till det även ett inbördeskrig och två världskrig. Man kan säga att regionen nästan helt föll i glömska tills regionen återupptäcktes någon gång på 70-talet.

FullSizeRender  spain

Faustino de Autor Reserva 2006, 90 % Tempranillo och 10 % Graciano

”Reserva Especial” är relativt sällsynt på etiketter. Varför det kallas för Especial är pga. det är ytterst liten produktion. De använder sig av 60-åriga vinstockar, de bästa druvorna med minimalt skördeuttag och enbart nya fat. Vinet har därefter legat minst tre år på fat. Hur smakar då detta? Detta är ett kraftpaket med kralliga toner av mörka körsbär och björnbär. Finns även inslag av vanilj. Vinet känns komplext med bra mineralitet. Föreslår att vinet dekanteras med tanke på dess kraft.

Resan fortsätter nu till Ribera del Duero. Romarna som både gillade att kriga och dricka goda viner använde floden Douro för att transportera vin och sina gigantiska arméer. Även om romarna gjorde sitt genom att förbättra vinkunskaperna i denna del var det lustigt nog några munkar som långt senare lade upp riktlinjerna i Ribera del Duero för ur kvalitetsvin skulle framställas.

FullSizeRender[2]

Finca Villacreces 2010, 100 % Tempranillo.

I denna region dominerar druvsorten tempranillo eller tinto del país som den också kan heta. Precis som vinet från Rioja är detta vin också kraftig i stilen utan att på något sätt vara robust. Finner direkt intensiva toner av mörka bär, kaffe, björnbär och blåbär. Det är balanserat med lång och djup eftersmak. Helt klart är det komplext som jag mer än gärna njuter av igen och igen.

Vad kan jag säga om Toro som nedanstående vin kommer ifrån?  Toro ligger granne med kända Ribera del Duero. En lillebror kan man nog säga. För kanske 15 år sedan ansågs bara Rioja, Priorat och Ribera del Duero som de regioner som ansågs något att ha ifall man var intresserad av högkvalitatvia viner. Sedan kom Robert Parker och frälste Toro genom att dundra till med 100 poäng för Termanthia 2004. Detta gjorde att över en natt vändes allt på ända och Toro hamnade i finrummet. Tyvärr hamnar Toro fortfarande i skuggan av mer kända regioner.

FullSizeRender[1]

Campo Eliseo 2008, 100 %Tempranillo

Här rullar smakerna i gommen. Mörka körsbär exploderar med smaker av vanilj, skogsbär, plommon, anis, tobak och lättare drag av jord. Vinet har väldigt hög alkoholhalt, landar på 15 %. Trots den höga alkoholhalten känns vinet balanserat och snyggt. Kan nog ändå vara bra att vara tre stycken på detta vin för att undvika ”fantomsmärta” som min svärfar brukar säga.

Vi avslutar färden i Katalonien med Cava. Någon gång under 1700-talet blir vinodling den viktigaste jordbruksverksamheten i Katalonien och speciellt i Penedés regionen. Efter att vinlusen gjort sitt i Frankrike och priserna rusat i höjden tog spanjorerna sin chans att förbättra sin handel med vin. Champagne har alltid varit lite mytomspunnet och spanjorerna var inte sena med att testa sig fram för att göra en liknande produkt. En produkt som är gjord på samma sätt, dvs med en andra jäsning enligt champagnemetoden. År 1872 i Sant Sadurní d’Anoia framställdes de allra  första flaskorna Cava. Staden blev därefter den viktigaste delen när det kom till produktion av Cava. Idag finns det flera producenter som gör väldigt snygga viner, en av dem är vinet nedan.

FullSizeRender

Gramona Imperial Gran Reserva 2008, Xarello 50%, Macabeo 40% och Chardonnay 10% 

Blev direkt imponerad av denna Cava. Redan vid första klunken kunde jag snabbt konstatera att detta vin har framställts av vinproducentens finaste druvor under ytterst goda förhållanden. Vinet känns moget med pigga bubblor och komplexa och djupa smaker. Stilen är nötig med fantastisk brödighet. Här finner vi även äpple, kryddor, viss blommighet som avslutas med citrus och gula plommon. Vinet är i övrigt mycket torr i stilen med hög syra. Som sagt, denna Cava rekommenderas starkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s