Gin och Tonic

Under resan på Mallorca upptäckte jag något som jag långt ifrån förväntade mig. Till min förvåning är de galet duktiga på drinkar! Här tar de det på yttersta allvar. Att be om en Gin & Tonic kan lätt bli förvirrande. De tittar snabbt frågande på dig och väntar att du ska beskriva för dem vad du egentligen menar med denna dryck. För här är valmöjligheterna stora. Kom inte och tro att du kan sluddra fram GT hur som  helst. Vilken gin vill du ha? Vilken stil på gin föredrar du? Vilken tonic önskar herrn? Möjligen ser det ut på detta vis i alla delar av Spanien. Har tyvärr rest alldeles för lite i Spanien för att ha riktig koll på läget. Oavsett hur det ligger till blir jag helt euforisk. Drinken kan låta extremt tråkig men drömmer mig fortfarande bort när jag drack GT i New York, kommer inte ihåg vilken gin det var men de hade haft i gurka mm. Var överlägset det bästa jag provat. Sedan dess är jag såld på GT.

Förknippar gin helt klart med England, vilket kanske inte är så konstigt. Sägs att den allra bästa ginen kommer därifrån och exponeras helt klart mest på hyllorna på systembolaget. Trots det var det holländarna som uppfann ginen på tidigt 1600-tal. Engelsmännen tog snabbt till sig av drycken och började snabbt producera egen gin. Engelsmännen har enligt mig alltid varit ett stolt folk, vilket gjorde att det brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin men kontrade med enormt höga skatter på importerad sprit. Detta gjorde troligen att det blev lite av en nationaldryck. Efter relativt kort tid insåg man att staten tappade fruktansvärt mycket pengar i uteblivna skatter. Detta ledde till en avsevärd höjning av  skattesatserna även på gin. Vilket resulterade i ett tvång att tillverkarna måste vara licensierade återförsäljare. Tack och lov är människor alldeles för uppfinningsrika och ginet spreds till illegala jazzklubbar. Genom dessa klubbar började man experimentera allt mer med produkten och många olika cocktails såg sitt ljus. Finns otroligt mycket kuriosa att läsa om ginet goda verkningar. Från allra första början användes gin som medicin där användningsområdet under 1600-talet var att behandla njurproblem, gallsten och gikt. Fast den helt klart bästa anledningen till att dricka en kall GT måste förutom den goda smaken är att förhindra att drabbas av malaria. Egentligen är det inte själva ginen som kan motverka malaria utan den tidens tonic. På den tiden var det höga halter av kinin som fungerade som profylax mot malaria. För att överhuvudtaget kunna dricka denna bittra dryck tillsattes gin. Så vi får kanske tacka de brittiska soldaterna i Indien för den geniala idé.

Här nedan kommer lite tips på bra gin! Galet nog finns alla dessa i BS. Så in och beställ!

FullSizeRender

Gin Mare

Här känner jag av fina örter och citrus där det är bra balans med enbär. Här finns även dofter och smaker av timjan, basilika och rosmarin.

 

comprar-ginebra-mombasa-club

Mombasa gin

Denna gin är otroligt speciell, speciell i positiva ordalag. Här känner vi exotiska toner och  koriander. Finns även kryddor så som kummin, nejlika och självfallet ordentliga toner av enbär. Tycker mig även känna citrus och lätt parfym.

ogg65b0qteOxley-Gin

Oxley Gin

I denna gin är verkligen citrusen påtaglig. Den är även härligt örtig med bra balans på enbär. Upplever även vanilj, grapefrukt och lite apelsin. Känns som en ytterst elegant gin.

 

Unknown

Bayswater Gin

I denna gin finns det också toner av citrus. Är även spännande smaker av apelsin, koriander, kanel, lakrits och möjligen lite muskot. Tycker att det är bra balans mot enbären.

FullSizeRender

Kom ihåg att servera er GT i sådana här stora kupor! Skål och njut av det fortsatt vackra vädret.

Annonser

kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s