Lite rosé från Mallorca

Precis hemkommen från Mallorca. Fortfarande en viss trötthet efter att ha haft fullt upp med att upptäcka vinerna och maten på ön.

Mallorca har länge legat oss svenskar varmt om hjärtat, här har vi åkt på charter sedan 1955. Möjligen ansågs det lite ”grisigt” att åka dit på 80-talet pga allt festande. Mallorca är självfallet fortfarande uppbyggt på turism och ska så vara. Slopar du att äta på de sk turistfällorna där maten presenteras med stora bilder, kommer du hitta helt fantastisk och genuin mat. Att snegla på tripadvisor har räddat mig många gånger från att äta dålig mat.

För att dela upp resan, tycker jag det är mer än värt att skriva om öns roséviner. Först och främst tänker nog de flesta och även jag på rosé från Provence, Rhône och Champagne. Rosévinerna från Mallorca produceras ofta på lokala druvor som Mantonegro, Callet och Gorgollassa. Utöver dessa druvor används även en hel del internationella druvor som Syrah och Merlot. Den viktigaste druvan alla kategorier är Mantonegro som utgör mer än 40 % av produktionen.

Roséviner har en väldigt kort historia, i alla för oss konsumenter. Någon gång på 50-talet började man marknadsföra rosé, utbudet generellt under denna tid var ytterst magert. Fast självfallet har det avnjutits rosé långt innan dess. En stor entusiast av dessa viner var Ludvig XIV, fast på den tiden handlade det till mestadel om roséchampagne.

Rosé kommer verkligen i alla färger, från otroligt ljusa färger till mörkare. Mörkare färgen är något som i synnerhet görs på Mallorca. Hur framställs då ett ljusare alternativ gentemot de med mer färg? Självfallet har det till stor del vilka druvor som blandas i. Skalen ligger med i urlakningen efter att druvorna krossats. Hur länge skalen får vara med beror på vilken typ av rosévin man producerar. För vissa roséviner får skalen även vara med under en kort period vid jäsningen av musten för att ge vinet ännu starkare kulör och frambringa kraftigare smaker. Vissa druvsorter har så stark färg i skalen att så fort de spricker läcker en del färg ut i druvmusten och de blir omedelbart rosa.

FullSizeRender

Son Prim. 50 % Mantonegro & 50 % Merlot

Son Prim är att anses som ganska moderna i stilen. Vinmakaren jobbar främst med internationella druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta vin är betydligt mycket mörkare i färgen än vad man kanske är van att se. Son prim är ordentligt körsbärsröd. Vinet har härliga smaker av röda bär, granatäpple, plommon och även toner av varma jordgubbar. Avslutningsvis har den fin mineralitet. Detta vin satt jag länge och sniffade på. Nya toner kommer upp hela tiden, med andra ord ett spännande och komplext vin. Ett måste att dricka till en god tapaslunch!

FullSizeRender[1]

20 twenty twelve. Callet, Mantonegro, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah

Detta vin blev en stor favorit! Tyvärr hittade jag inte vinet på någon av alla vinbutiker. Nog aldrig träffat på en rosé med så stor blandning av både inhemska druvor och internationella. Vinmakaren har verkligen lyckats få fram det bästa ur varje druva. Känner direkt intensiva toner av hallon. Smakerna blandas med rejäl smak av hallon, jordgubbar, torkade nypon, rabarber och mogna röda vinbär. Detta är inget vin för de som inte gillar intensiva smaker. Kan spontant låta som att det är löjligt mycket av allt men alla smaker integreras väldigt snyggt. Vinet känns friskt med en grym struktur.

IMG_6672

Ribas. 55 % Mantonegro, 40 % Syrah och 5 % Callet

Detta vin är lite ljusare än de två tidigare. Kan nog kategoriseras det som laxfärgad. Här finner jag mjuka aromatiska toner av röda bär så som jordgubbar och hallon. Finns även en härlig blommighet och inslag av kola. Syran i vinet har en pigg och frisk syra som avslutas med viss kryddighet.

FullSizeRender[2]

Jose L. Ferrer. 50 % Montenegro och 50 % Cabernet Sauvignon

Detta är Mallorcas överlägset största vinproducent. Här producerar årligen ca 900 000 flaskor, rött, vitt och rosé där många av vinerna klassas som ekologiska. Smaken är fruktig med mörka körsbär, plommon och lustigt nog lite blåbär. Finns även en bra örtighet med bra syra. Finns även söta toner av kola.

FullSizeRender

Detta är vinbutiken som ni under inga omständigheter får missa att besöka! Vinägaren är helt underbar med stor kunskap. Första gången var jag inne i butiken i över en timme.

Annonser

kommentarer

  1. Pingback: Aldrig försent att dricka rosé | Mrwineander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s