Vingården D`Angelo

Egentligen skulle vi ha fått ”nöja” oss med enbart tre vingårdsbesök under resan men i sista sekunden fick vi även möjlighet att besöka D`Angelo. Som tidigare gånger var vår GPS inte helt överens med adressen som vi hade fått. När vi enligt GPS:en var vid rätt plats gapade skyltar efter vingården tomma. Vi åkte då runt i området och helt plötsligt uppenbarade sig D`Angelo. Enligt vinmakaren på plats hade gatan bytt namn relativt nyligt och kanske hade inte gatan registrerats in som den skulle. Detta verkade i deras värld inte vara det minsta konstigt. Går inte annat än att älska Italien även när det blir så här flummigt. Som tur var blev vi väl mottagna och vi satte oss till rätta och väntade ivrigt på att vinmakaren skulle förse oss med deras ädla dryck. Hade som hastigast läst om att Jancis Robertson, kvinnan som skrivit flera berömda böcker om viner hade prisat just denna vingård som en av de bästa i kamp mot anrika vinfirman Peternoster.

D’Angelo grundades på 30-talet av Rocco D’Angelo som är farfar till de nuvarande ägarna. Från allra första början såldes druvorna till närliggande regioner, då vinet inte hade något högre aktning. Efter hårt arbete och stor passion tilldelades D`Angelo DOC status 1971. Genom denna förändring kunde de börja marknadsföra sitt vin på ett helt annat sätt och kvalitén höjdes avsevärt. D`Angelo är placerad i den sk. mest klassiska delen av Aglianico del Vulture mellan Rapolla och Ripacandida. Genom att vingården förutom den vulkaniska jorden, något som kännetecknar stora delar av detta område, ligger de även ca 500 m.öh med kalla vintrar och varma somrar. Där skillnaderna i temperatur mellan dag och natt är stor gör att vinerna härifrån får en spännande komplexitet med intensiva dofter. I dagsläget har de ca 40 hektar vinrankor och producerar uppåt 400.000 flaskor.

Det finns vissa som kallar vinerna från denna del för ”Barolo i söder”, detta pga att Aglianico har rejält tilltagna tanniner med stor lagringspotential. Förvisso finns det många olikheter som att vinerna är mycket djupare i färgen än druvan Nebbiolo. Fast finns många likheter som dess sena mognad, dess förmåga att endast växa i mycket begränsade områden och att både Aglianico och Nebbiolo har hög halt av garvsyra något som normalt innebär att dessa viner är lättillgängliga först efter några år. Aglianico del Vulture kan oftast avnjutas sex till nio år efter årgång medan många traditionellt tillverkade Barolos kräver 10-15 års lagring.

IMG_1343

Valle del Noce 2011, 100 % Aglianico

Vinrankorna har ca 45 år på nacken och växer ca 350 m.öh. Detta vin fastnade jag för direkt. Direkt när jag sniffar på vinet kan jag nästan se och ta på vulkanen, så pass häftiga är doften av den intensiva vulkanen. I munnen blandas den vulkaniska känslan med toner av mörka bär, tobak, valnötter och körsbär. Allt detta känns som en perfekt kombo. Avslutningsvis känner jag även av saltlakrits, russin och choklad. Detta är ett stort vin som ni kan njuta av idag men även som ni kan lägga undan i många år. Då jag hade dragit nitlotten och körde blev jag mer än nöjd när vinmakaren erbjöd att jag kunde få med mig den öppnade flaskan till hotellet.

IMG_1345

Canneto 2012, 100 % Aglianico 

Vinrankorna till detta vin växer på mer än 900 m.öh. vilket enligt reglerna anses vara för högt upp för att inneha DOC -status i detta fall. Därför räknas Canneto som en IGT. Detta vin skiljer sig ut från övriga genom att ha toner av mörkt tè, mynta och blodapelsin. Utöver det kommer det fram snygga toner av körsbär, hallon och lustigt nog lite sötare form av tobak. Frukten känns tät och intensiv med lång eftersmak. Tycker vinet har underbara tanniner och fin syra. Även detta vin har stor lagringspotential men går alldeles utmärkt att dricka redan idag.

IMG_1348

Caselle Riserva 2009, 100 % Aglianico

Vinet har legat ca 24 månader i stora fat och enligt vinmakaren själv kan detta med lätthet lagras i 15 år. Caselle görs enbart de år som anses tillräckligt bra för att framställa en riserva. Vinet har genom tiden på faten fått en djup och komplex framtoning. Vinet känns även lite rundare i stilen. Här får jag njuta av smaker som russin, bittermandel och mörka bär. Som tidigare viner har den bra strävhet med pigga tanniner vilket som sagt gör den väldigt lagringsduglig.

IMG_1352

Aglianico Del Vulture 2012, 100 % Aglianico 

Vinet har legat mellan 18-20 månader på stora fat och har en solmogen frukt av mörka körsbär. Väl sammansvetsat och balanserad med smaker av björnbär, lakrits, örtighet och mjuka kaffetoner. Ett vin som jag tycker ska drickas inom de närmsta åren, inget vin som tjänar på att lagras enligt mig pga den solmogna frukten.

IMG_1355

 Sacravite, 100 % Aglianico 

Vinet har endast legat ett kortare tag på slavonska fat och ska enligt vinmakaren drickas inom en 4-års period. Vinet känns mjukt och lent i munnen med fräsch och ren frukt. Känner djupa smaker av mörk frukt, viss örtighet, plommon, lätt rökighet och chokladtoner. Som sagt drick och njut av detta vin.

Annonser

kommentarer

 1. Tack för en mycket trevlig läsning om D´Angelo och deras viner
  Jag provade hösten 2013 Caselle Riserva 2004 på en provning som den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli höll. Ett fantastiskt bra vin. Jag köpte på mig två flaskor för 165 MUK (DKK=SEK=NOK). En drack vi upp på våren 2014 och en ligger kvar i källaren. Jag blir riktigt sugen att plocka fram den efter ditt skrivande.

  J-C

  Gilla

  Svara
  • Tack för din fina kommentar! Det tycker jag absolut att du ska göra, det är dig väl unnat. Lät som ett bra pris för Riservan. Har du inte varit i Apulien och Basilicata är det mer än värt ett besök, med all den goda maten och de underbara vinerna.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s