Vingården Grifalco

Nu byter vi region! Från Apulien till Basilicata. Basilicata och staden Matera ligger ca 1 1/2 timme nordväst från lilla byn Savelletri som hade varit vårt hem i 5 nätter. Regionen Basilicata är något som måste ses ifall ni skulle vara i de sydligare delarna. För varje steg vi tar i den gamla staden Matera knarrar det av historia och ser med förtjusning på gamla bilder hur människor levde här i början av 1900-talet. Märkligt nog försvann all befolkning från denna gamla del av staden och var helt öde fram till slutet av 80-talet. Måste ha känts som en spökstad innan.

Förutom att vi byter region byter vi även druvsorter. Nu handlar det till största del om Aglianico. De har även liknande vitvinsdruvor som i Apulien och blandar även här in en del internationella druvsorter. Aglianico är den ”stora röda” druvan i södra Italien, det finns två platser där den görs extra väl, Taurasi i Kampanien och Monte Vulture i Basilicata. Ifall man generaliserar ger druvan tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, tobak, fin kryddighet och rökkänsla från den vulkaniska jorden. Områdena är mindre än två timmar från varandra och båda har vulkanisk jordmån och båda producerar enligt mig fantastiska viner av Aglianico. Grifalco är en utmärkt tillverkare av Aglianico del Vulture som ägs av Piccin familjen, som ursprungligen var vinproducenter i Toscana men beslutade sig att prova sina vingar söderut. Utöver skillnaden i druvor är landskapet här helt annorlunda, här är det en del höga berg och gamla vulkaner. Något som självklart påverkar hur vinerna smakar. Även här har grekerna haft stort inflytande. Druvan Aglianico infördes av grekerna ett bra tag f.Kr. och ska tydligen härstamma från den grekiska druvan Hellenic. Det har även påträffats en vinpress från romartiden. Med andra ord har det odlats vin här länge. Än idag används gamla vinkällare från svunna tider, vilket gör att det känns lite extra att titta in och nästan kunna dofta sig till hur vinerna luktade för 1000-tals år sedan.

FullSizeRender[4]

Daginestra Aglianico Del Vulture 

Detta är Grifalcos toppvin. Detta vin är vingårdsbetecknat och här används endast de absolut bästa druvorna, selekteringen är benhård. Detta vin känns väldigt klassiskt med mogna plommon, mörka körsbär, örter och viol. Känner även lite vitpeppar, lakrits och mörk choklad. Här finns även hårda tanniner och massor med jordiga och animaliska smaker. Vinet har en avrundad strävhet och lång eftersmak. Detta vin kräver mat och att vinet dekanteras, gärna flera timmar.

FullSizeRender[1]

Damaschito Aglianico Del Vulture 

Vinrankorna har här varit belägna ca 550 m.öh. Vilket gör att druvorna inte har utsatts för samma kraftiga sol som Gricos. Detta gör att vinet blir lite svalare i stilen och känns mer komplex. Här känns askan från vulkanen än mer påtaglig med en häftig eldighet som bara känns spännande. Vinet har en saftig smak med toner av mogna plommon, björnbär, örter och mineraler. Allt detta med kraftfulla tanniner. Anser att detta vin har stor lagringspotential, säkerligen 10-15 år.

FullSizeRender

 Gricos Aglianico Del Vulture

Detta vin ska att anses som ett instegsvin, ett vin som ska göra att man ska kunna förstå vinmakarens filosofi. Detta vin har mörka intensiva bär med bra kryddighet. Vinet har den där lite häftiga rökigheten, med andra ord väldigt mineralisk i stilen. Utöver det bra strävhet, mjuk och len i munnen. Avslutningsvis har vinet långa tanniner och helhetsintrycket är att detta är ett elegant vin.

Annonser

kommentarer

 1. Har just upptäckt din blogg – kul med någon som skriver om alla möjliga viner, och uppdaterar ofta i dessa tider av flaskskryt på instagram.

  Läser att du har varit i Basilicata, dit jag ska om några veckor. Har du tips om vilka producenter som vi borde besöka runt Vulture? Vi funderar också på var i området det är bäst att bo. Just nu lutar det åt Melfi, men du kanske har något annat förslag?

  Gilla

  Svara
  • Hej!
   Vad kul att du upptäckt min blogg 🙂 Försöker skriva om både högt och lågt, underförutsättning att jag gillar det.
   Basilicata var något av mina bästa resor jag gjort! Försöker bocka av alla regioner i Italien. De producenter som jag tycker ni ska besöka är:

   Felline som faktiskt gör riktigt snygg och bra Zinfandel. Långt ifrån den sötsliskiga som man annars förknippar Zinfandel med. De gör även riktigt bra Primitivo. Det du ska ha extra uppsikt när det kommer till denna vingård är Sussumaniello. En helt unik druva, som enbart finns i dessa trakter. Du ska satsa på 100 % av den druvan. Går inte att få tag i vad jag vet någon annan stans. De vinerna är så fantastiska att jag blir lite rörd.

   D Ángelo är en vingård där jag personligen känner importören i Sverige. Här har de lyckats göra galet bra Aglianico. Finns deras enklare nivå i Sverige. Tror Daniel som är importören från Sverige ska ta in några av deras toppar. Priserna är förbluffande låga. Generellt sätt är allt billigt.

   En annan vingård är Tenuta Rasciatano som gör otroligt bra Montepulciano, Nero di Troia och faktiskt ett vitt vin på Malvasia. Vitt vin är inte annars regionens starka sida, här dricks rött. Melfi har jag bara varit i kort. Kan vara lite turistigt på sina håll. Själv försöker jag bo i delar där det är som minst utländska turister. Skulle föreslå att ni verkligen bor i den gamla delen av Basilicata. Där jag bodde heter Palazzo Gattini. Finns även minder hotell och väldigt trevliga bed and breakfast i gamla delen. Hör av dig om du har några mer frågor. Kan även tipsa om bra restauranger.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s