Vingården Felline

Jag hade en helt fantastisk resa till Apulien och och dess grannregion Basilicata. Få jag pratat med har kunnat peka ut var dessa regioner finns i Italien. Då jag själv aldrig varit en stjärna på geografi (lyckades få godkänt tillslut) är det ändå ganska lätt att lära sig var denna region finns. Apulien är själva klacken av Italien där de viktigaste städerna är Bari och Lecce.

Vad är Apulien möjligen förknippat med? Trots att det enligt gemene man är en svart fläck på kartan är trots allt Apulien en av de största vinregionerna. Regioner som ”tävlar” i likvärdiga kvantiteter är bl.a. Venetien och Sicilien. Apulien har haft ett skamfilat ryckte där de historiskt sett har gjort basviner som blandas ut i andra regioner i Italien. Tack och lov har mycket skett på relativt kort tid, detta i en region som nästan alltid varit underutvecklad och fattig del av detta avlånga land. Efter ett rejält lyft gällande moderniseringar och att vinproducenterna börjat göra mer druvtypiska viner från regionen har kvaliteten höjts avsevärt. Idag kan du dricka helt fantastiska viner, dock främst röda viner för kanske 10-12 euro.

De viktigaste druvsorterna är Negro Amaro som betyder svart och bitter, Uva di Troia och Primitivo. Dessa viner ger ofta bra kraft med ordentlig dos av fin frukt. De viner vi provade från Felline var gjorda på druvan Primitivo, Fiano Campano, Verdeca, Vermentino och den ytterst ovanliga druvan Sussumaniello. Då jag endast skriver om viner som jag tycker är bra och värda att nämna utelämnar jag därav de vita vinerna. Fellines signum är Primitivo. En druva som är släkt med Zinfandel, något som bevisats genom DNA-teknik.

Felline är välkända och anses vara en av de som gjort att Primitivo och själva distriktet Manduria har fått en uppsving. Själva namnet Felline har fått sitt namn från en arkeologisk plats där en extremt gammal stad hittades. En stad som anses vara mytomspunnen då enligt sägnen kom Saint Peter och botade befolkningen i Felline och deras kung Fellone som hade insjuknat i spetälska.

FullSizeRender

Archidamo, 100 % Primitivo.

Detta är ett vin som legat på fat ett tag vilket gjort att vinet får härliga aromer av mogen varm frukt. Finns även antydan av peppar och choklad. På slutet känner jag även nyanser av tobak och körsbär. Ett vin med medellång eftersmak, bra struktur och balanserade tanniner. Kan varmt rekommendera detta vin!

FullSizeRender[3]

Zinfandel (100 % Primitivo)

Nu kanske ni blir förvirrade varför de döpt denna till Zinfandel. Detta har gjorts för att attrahera en bredare publik, detta då få associerar Primitivo med något (ifall du inte är vinkännare). Kallas också för Zinfandel för att vinet ska påminna om en Zinfandel från Kalifornien. Personligen tycker jag detta vin är bra mycket bättre än de flesta Zinfandel från Kalifornien. Vinstockarna har fått kämpa i värmen i svart jord, vilket har resulterat i att vinet är lite eldigt med lite smak av jord. Denna druva har även bra kryddighet, mörka bär, lite likörkänsla och grymma tanniner.

FullSizeRender[4]

Dunico, 100 % Primitivo.

Vinet har legat mellan 9-12 månader på franska fat. Detta är ett alkoholstarkt vin som kommit upp i hela 15,5 %. Trots den höga alkoholhalten är vinet elegant, balanserat med bra frukt. Smaken är komplex med spår av torkade fikon, kanderad frukt, örtig, mörka körsbär och toner av choklad.

FullSizeRender

Sum, 100 % Sussumaniello

Hur många har provat ett vin på 100 % av denna druva? Hade innan jag provat detta vin aldrig ens hört om druvan. Vinmakaren förklarade att Sussumaniello fungerar som en blanddruva och att Felline är först att använda sig av 100 %. År 2008 konstaterades det att Sussumaniello har en nära genetisk relation mellan Sangiovese. Därför är det troligt att Sussumaniello är en korsning av Sangiovese och en annan, hittills oidentifierade druva. Tack vare att Felline tagit till sig druvan har Sussumaniello återupptäckts och räddats från en nästan säker död. Sum har legat på ståltank men ska att anses som ett vin med bra lagringspotential. Vinet har lätt torkad frukt som är lätt kanderad. Är lite varm i stilen med en djup lila-svart färg. Intensiv med rökighet av björnbär, cederträ och bitter choklad. Känner även av mörka körsbär och plommon. Viner är snyggt och lite avrundat med lite mjukare tanniner än de övriga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s