Tenuta Rasciatano

Att förstå sin historia är viktigt ur många aspekter. För att få ihop varför det blivit som det blivit har jag insett hur viktigt det är att förstå den bakomliggande historien om dess vin och varför vissa druvor odlas just på denna plätt. I Italien finns historien bakom varje hörn. Som flera andra sydliga regioner i landet är även denna drabbad av grekisk imperialism. Förutom ond bråd död förde grekerna med sig en hel del gott också. Grekerna kallade denna del för Enotria som ungefär betyder ”vinland”. Det var här grekerna förde in vin då denna region var en viktig hamnstad så där 400 f.Kr. Förutom att de förde med sig mängder av vin planterades även vindruvor. För vem kunde orka strida utan vin i kroppen?

Denna gemytliga familjefirma ligger nära byn Barletta. Vår GPS hittade en snarlik adress som skulle visa sig vara felaktig. Är alltid lika intressant att köra bil i Italien. Du ska vara tacksam ifall det finns en korrekt adressangivelse. Ibland vet inte ens italienarna själva vad gatan heter. Som alltid finns det gott om skyltar till olika restauranger mm men annan skyltning är inte lika viktig på de mindre vägarna. Efter att ha åkt runt i 38-gradig hetta hade vi enbart flyt som såg en skylt där det stod Tenuta Rasciatano. Tydligen räckte det med en skylt, resten fick vi gissa oss fram. Fast var helt klart mödan att slutligen tråckla sig fram!

Tenuta Rasciatano har enligt vinmakaren producerat vin och olivolja i över fyra århundraden. Familjens ägor har sedan länge legat på stadiga 300 hektar och ligger i Murgia området. Vingården drar nytta av kustklimatet och värmen från bergen. Vinkällaren renoverades 2005, målet med det var att kunna producera vin från de bästa lokala druvsorterna. Såsom Nero di troia, Montepulciano och Malvasia. Produktionen av vin och olivolja kontrolleras av en av världens främsta vinmakare, Luigi Moio. Luigi har verkligen främjat regionen och har siktet inställt på att fortsätta utvecklingen mot att allt fler ska förstå sig på storheten i viner från regionen.

FullSizeRender

Rasciatano Rosè, 100 % Montepulciano. 

Har länge tyckt eller kanske i förväg bestämt mig för att jag inte gillar rosè. Fast efter att ha provat denna har jag helt ändrat uppfattning. Gick så pass långt att jag nästan i smyg köpte med mig två flaskor. Märks att vinmakaren var stolt över detta vin. Som alla deras viner är druvorna handplockade och selekteras förhand. Druvorna pressas sedan ytterst försiktigt för att undvika att druvmusten blir för sträv. Vinet har en kraftig färg, mörkrosa i färgen. Smaken är kraftfull och personlig med ljuvliga toner av körsbär, lite cherrytoner och röd persika. Finns även nyanser av viss örtighet. Upplever en fin struktur med ett fräscht slut. Detta är enligt mig en ”mer manlig” rosé med mer karaktär än många andra.

FullSizeRender

Rasciatano Rosso, 2009. 

Enligt hemsidan består detta av 80 % Nero di Troia men enligt vinmakaren själv var det endast 30 %. Utöver det är det ca 50 % Merlot, 10 % Montepulciano och 10 % Cabernet Sauvignon. Vinet ligger sedan 9-12 månader på fat innan de läggs och får gotta till sig i ytterligare 6-7 månader. Vinet är mörkrött med mogen mörk fin frukt. Finns en bra kryddighet med plommon, lite russin och björnbär. På slutet upplever jag även lite kakaotoner. Detta är ett snyggt vin som känns som sammet i munnen med medellång eftersmak.

FullSizeRender[1]

Rasciatano, 100 % Nero di Troia

Vinet lagras i nya fat tillverkade av fransk fat mellan 10 – 12 månader och sedan 9 månader i flaska. Denna Nero di Troia är att anses som väldigt druvtypisk för regionen. Vinet känns rustikt. Till än början känns vinet lite spretigt med ju längre vinet får skvalpa runt i glaset kommer dofterna och smakerna tillrätta. Med rustik stil tänker jag i detta fall på doften av jord och läder. Smakmässigt sätt är det tilltagna sherrytoner, mörk solmogen frukt, kakao och lakrits. Smaken är tät och väl balanserad, möjligen viss eldighet på slutet men enligt mina smakpreferenser inget som stör. Efter ett tag känner jag även toner av vanillin, peppar och koriander. Detta vin blev lite av min favorit av de som vi provade på denna gård.

FullSizeRender[4]

Rasciatano, 100 % Malvasia

Har tidigare undvikit att skriva om vita viner från denna region då de sällan är speciellt välgjorda. Det måste poängteras att regionen inte är kända för sina vita, utan här dricks det främst rött. Trots det odlas det mer gröna druvor här än jag kunde föreställa mig, där just Malvasia anses som en av de viktigaste. Detta vin anser jag dock som ett trevligt och snyggt vin. Vinet har legat kortare tid på både ståltank och franska fat. Vinet är fylligt med exotisk frukt, vit persika, har viss örtighet och härlig mineralitet. Möjligen har vinet en ytterst liten jästfällning, dock inget som stör.

FullSizeRender[3]

Vi avslutade med att få prova ett nästintill hemligt projekt innan avfärd. Nämligen mousserande gjort på Malvasia. Allt enligt regelboken Metodo Classico. I dagsläget finns det enbart 30 flaskor, men hoppas verkligen att detta vin kan komma till oss konsumenter!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s