Naturvin något alla måste gilla?

Förut var det Pinot Noir som alla skulle älska, först var det alla sommelierer som helst skulle anamma denna ädla dryck. Sedan skulle resten av folket visa att de älskade Pinot, speciellt de som låtsades att de kunde något om vin. Nästa nya stora steg gäller naturvin. För vem älskar inte ett vin som ser ut som ett urinprov? (Bäst att förtydliga att alla inte gör det) Personligen tycker jag det är viktigt att vinindustrin utvecklas och att vi konsumenter, odlare och grossister gör allt mer för att produkten ska bli allt renare och minska påverkan på vår miljö.

Vad är då ett naturvin? Vad innebär det?

Naturvin innebär att vinproducenten försöker att den mänskliga inblandningen vid själva tillverkningen ska vara minimal. Druvor skördas för hand, vilket generellt sker på många andra vingårdar. Däremot  används obefintligt med bekämpningsmedel. Utöver det får endast de naturliga jästsvamparna användas när druvmusten jäser till vin. När jag pratar om urinprov, så är det för att de allra flesta naturvinerna ofta är ofiltrerade och har ingen tillsättning av syra, socker eller för den delen framtagen jäst. Detta gör att vinet får en avslagen och urinfärgat utseende. Vad är mer förbjudet för att få kallas naturvin? Jo, något som heter mikrooxidation dvs syresättning av vinet är inte tillåtet. Syresättning används för att mjuka upp vinet. Går heller inte att tillsätta alkohol för att öka på koncentrationen. Sulfiter som i övriga viner används för att vinet ska få en lång hållbarhet är naturligtvis heller inte tillåtet. Förvisso sker viss koncentration naturligt via jäsningsprocessen. Trots det blir ett naturvin lätt oxiderat och hållbarheten blir av naturliga skäl kortare än med sk ”vanliga” viner.

Utöver naturvin pratas det allt mer om ekologiska och biodynamiskt vin. För att få klassas som biodynamiskt krävs det att vinproducenten använder sig av naturliga förutsättningar mellan växter, mark, djur och odlare. Grundfilosofin är att gå efter en kalender som upprättas varje år, där stjärnornas och planeternas positioner visas och som bestämmer de dagar som är bäst lämpade för vinframställning. På hösten och våren ges energi åt vinrankorna genom att sprida mald kisel och ett avkok på till exempel nässlor och örter över vingården. Man omplanterar även och gödslar vingården i perioder. Vinerna blir genom denna syn lite mer svårhanterliga och det är ytterst svårt att veta hur vinerna blir från år till år. Denna odlingsteknik har slagit igenom stort sista åren och jag själv har ingen större åsikt, så länge vinet smakar bra.

Ekologiskt vin innebär att bevara jorden, hålla grundvatten rent och skydda arter och kulturlandskap. Vinproducenten bekämpar skadedjur och svampar på sina vinrankor med hjälp av biologiskt nedbrytbara preparat samt att sätta in fiender till skadedjur. Ofta när man besöker vingårdar är allt väldigt snyggt och rent runt rankorna men på ekologiska gårdar tillåts ogräset att vara kvar. Ogräset används sedan som gödning. Konstgödsel ersätts med andra ord av naturgödsel, vilket enligt experterna gör jorden mer porös och genomsläppningen av vatten blir större. För att klassas som ekologiskt framtaget krävs det också att inga bekämpningsmedel får penetrerar vinrankan och verka inifrån. Dock får en ytterst begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid användas. Kopparsulfat och svaveloxid används för att bekämpa vissa sjukdomar. Anledningen till att de är tillåtna är för att vid regn sköljs bekämpningsmedlet bort. Slutligen beskär man inte vinrankorna på samma sätt som med viner som inte är klassade som ekologiska.

Bland vinproducenter finns det viss frustration när det kommer till ekologisk framtagna viner. De flesta vinproducenter är redan idag nästintill ekologiska men då kraven är så pass höga och dyra avstår många. Frustrationen består i att allt fler köper ekologiskt märka viner medan de som gör ett fantastiskt arbete utan att vara ekologiska inte anses lika attraktiva. Det som glöms bort är att dessa hårt arbetande människor måste försörja sig på detta och ifall en skörd riskerar att gå förlorad på säg 50 % pga utebliven användning av bekämpningsmedel, förstår jag till fullo att de vill använda de medel som krävs. Detta under förutsättning att det är bekämpningsmedel som är godkända. Visst, många kanske tycker att det är onaturligt med bekämpningsmedel och sulfiter men läs då innehållsförteckningen på all mat i butikerna så inser de flesta att vin trots allt är en väldigt naturlig produkt.

P1040398

Så här ser ett typiskt naturvin ut.

Fast kom ihåg, gillar ni naturvin så drick för guds skull det. Tack och lov finns det vin för alla smaker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s