Vinprovning med Armanoswine

Armanos är ett familjeföretag som importerar mat och vin från Kroatien. Till vinerna fick vi prova goda skinkor och annat gott tilltugg. Jag var dock där för vinerna.

Vinproduktionen i Kroatien går tillbaka till de antika grekerna som koloniserade kustområdena. Enligt den grekiska mytologin finns berättelser om hur grekiska sjöfarare fann vinet i det område som idag utgör den dalmatiska kusten i Kroatien. Arkeologiska fynd tyder på att vinodling fanns redan innan grekerna koloniserade den dalmatiska kusten. Enligt denna forskning kan illyrerna längs den dalmatiska kusten ha odlat vinrankor under brons- och järnåldern, långt före grekernas ankomst eller Romerska rikets uppkomst. Trots att det odlats vin här säkert lika länge som i Georgien som kallas för vinets vagga är det väl få som känner till eller tror att kvalitén är något att ha. Måste erkänna att jag gick dit främst av ren nyfikenhet, mer än att jag trodde det skulle vara välgjorda viner. Blev positivt överraskad och efter denna provning är jag väldigt nyfiken på att åka till Kroatien för att prova mer.

Unknown-1

Stagnum 2006. Detta vin är gjort på druvan Plavac Mali. Vingården ligger på väldigt branta sluttningar och tittar ned på halvön Pelješac. Detta är helt klart ett toppvin! Druvorna är handplockade och ligger på gamla slavonska ekfat i tre år innan buteljering. Detta gör att vinerna inte får någon extrem smak från ekfaten utan vinifieringen och vad vinodlarens filosofi blir därmed viktigare. Här finns aromer av salvia, mörk frukt, tranbär, björnbär och plommon.

Unknown-2

Sangreal 2011. Här är det istället 100 % Shiraz. Vingården finns i norra Dalmatien. Självfallet är vinet gjort på gamla stockar, vilket det rimligen borde vara med en så anrik historia som går tillbaka till järnåldern. Vinet lagras på fransk ekfat i 18 månader vilket resulterar i en aromatiskta toner som kryddor, grön paprika, pepparmint och mörka bär. Vinet har bra struktur och härliga tanniner. Vinet finns som övriga viner i BS.

Unknown-3

Bas de Bas med 100 % Syrah.Denna vingård har i perioder legat i glömska tills vinmakaren återplanterade och gjorde allt för att skapa de bästa vinerna enligt hans tycke. Vinrankorna får leva i en relativt tuff miljö där det är torrt och blåsigt, vilket ger kraftiga viner med utvecklad koncentration. Vinet är väldigt mörk i färgen och fått namnet Bas-de-Bas Crno som just betyder svart. Enligt vissa bedömare kan detta vin jämföras med de riktigt stora vinerna i Rhonedalen, jag lämnar det osagt men njuter av det till fullo. När jag doftar, spottar och fräser för att uppfatta så mycket som möjligt av detta vin så upplever jag blåbär, plommon, läder, tobak och svamp. Upplever vinet som väldigt välgjort och rik på smaker. Tyvärr verkar det vara tillfälligt slut, men håll ögonen öppna! Kanske kommer det tillbaka i BS.

Unknown-4

Contarini, 100 % Cabernet Franc. Detta vin görs på i en av Kroatiens allra bästa vinlägen i en region som heter Buje. Vinrankorna ger en ovanligt låg avkastning vilket gör att vinerna får en häftig koncentration. Vinet ligger i 18 månader på små franska ekfat som ger vinet mycket smak från faten. Vinrankorna växer på kalksten vilket ger vinerna hög mineralitet. Cabernet Franc ger generellt sätt toner av grön paprika och kryddighet, vilket även detta vin ger. Utöver det fin koncentrerad frukt, skulle nog säga torkad frukt. Smaken är i övrigt len som avslutas med bra tanniner.

Jag hoppas att fler kommer att ta till sig viner från Kroatien, sker otroligt mycket jobb för att allt fler ska få upp ögonen för vinerna. Speciellt vinmakaren Alen som försöker få fler att förstå storheten med druvor som Babic, Lasin och Platina. Tyvärr möjliggör inte alltid systembolaget att nya spännande viner kommer in, utan de satsar hällre på allt fler boxviner, trots att de enligt egen utsago vill att vi svenskar ska dricka mindre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s