Von Winning

Tidigare har jag skrivit om Philipp Kuhn och tänkte att det nu är dags att även skriva om en annan vingård som jag besökte. Vi träffade den otroligt duktiga Andreas Hutwohl som är pressansvarig, produktansvarig och en av vinmakarna. Med andra ord en man med stora kunskaper. Då jag personligen är ett stort fan av historia tycker jag det är viktigt att binda ihop det med vin.

Von Winning grundades 1849 av Friedrich Deinhard, som hade ärvt en vinhandelsfirma och en sektfabrik. Friedrich Deinhards son Andreas tog på 1870-talet över och fortsatte utvecklingen mot kvalitetsviner. När han gick ur tiden 1907 tog hans svärson, Leopold von Winning över verksamheten. Det var först nu under Leopold von Winnings regi som vingården utvecklades till att bli en ledande kvalitetsproducent. Tyvärr blev han inte långrandig och dog i tidig ålder, vilket resulterade i att vingården nästintill glömdes bort. Fram till 2009 såldes vinerna under namnet Weingut Dr. Deinhard. Räddningen kom helt klart några år tidigare när entreprenören Niederberger bestämde sig för att köpa upp de 3 vingårdarna; Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl och Dr. Deinhard. Med Niederbergers stora ekonomiska muskler, hans passion och att han lyckades knyta till sig den kända vinmakaren Astman till sitt team resulterade i stora framgångar. Utan dessa herrars förtjänst hade Von Winning knappast kunnat titulera sig riesling mästare för hela Tyskland 2012. Namnet ändrades 2008 till Von Winning, en fin hyllning till Leopold Von Winning. Utöver att de numera har väldigt goda viner har de även en gourmetrestaurang på en gullig innergård, en innergård som bär Leopolds namn.

GetAttachment-4.aspx  GetAttachment-5.aspx

Ölberg, Riesling. Detta vin är ingen GG men är trots det en av mina absoluta favoriter! Som ni ser på bilden är det stenigt (kalksten), vilket ger en underbar terroir. Detta vin är kraftfullt, med andra ord är det inte fel att hälla upp vinet i en karaff. Jag avnjöt detta vin till en råbiff med pommes vilket jag måste säga var en klockren kombo. Mycket fin och ren frukt, örter med en tydlig mineralitet. Vinet har en hög syra med lång eftersmak av gul frukt.

GetAttachment-3.aspx

Ungeheuer odlas på plats med en extremt komplex markstruktur, beläget på gammal korallrev. Jorden är kalkhaltig, med röd sandsten och vulkanisk jord. Vinet har jäst spontant på ekfat och får därmed en viss ekighet med häftiga toner av exotisk frukt. Den komplexa jorden gör att vinet får en ren och nästan salt smak av mineraler. Detta vin kan sparas länge och hade vi haft plats skulle jag mer än gärna köpt på mig och sparat flera av dem. Kanske prova en lite då och då för att se hur de utvecklas. Då vinet är fylligt och härligt rekommenderas helt klart stora rejäla glas.

GetAttachment-1.aspx

Reiterpfad. Detta vin har tydliga aromer av gula och gröna päron, grapefrukt, blommor samt citrus. Beroende på årgång är det jästa upp till en tredjedel i 1200 liters träfat. Vinet uppvisar även en bra syra och ni känner direkt att detta är ett kvalitetsvin!

GetAttachment-2.aspx

Langenmorgen GG. Detta vin visar verkligen Von Winnings potential. Langenmorgen tillhör deras främsta vingårdslägen, en plätt som sluttar österut. Detta gör att vinrankorna exponeras för kraftig sol i början av dagen men får en viss kyla på seneftermiddagen. Frukten blir därför kraftig med viss sötma men på ett snyggt och balanserat sätt. Vinet fermenteras i trätunnor som ger vinet en krämighet, bra kropp och mogen frukt. Detta vin finns att beställa för strax under 300 kr.

Fastnar ni precis som jag för dessa viner ska ni helt klart besöka www.atomwine.dk och dess svenska importör www.intermondi.se

Är ni förbi Deidesheim är Von Winning helt klart värt ett besök! Fast vill ni enbart dricka och köpa deras toppviner ska ni invänta hösten, när vi var där i april var allt i stort slutsålt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s