Vinprovning med Philipp Kuhn

För inte speciellt länge sedan var jag i Pfalz och Rheinhessen. Det var under en period då det stod som spön i backen i Sverige, medan det var 30-35 grader i dessa delar av Tyskland. Vi bodde i en som jag trodde var en by, vid namn Deidesheim. Blev snabbt varse av lokalbefolkningen att det inte var en by utan var att anses som en stad. Har ni inte varit i Deidesheim är det på hög tid att ni åker dit! Lilla staden kryllar av kryp-inhål där det går att avnjuta vin och öl. Här finns även helt otroliga restauranger, varav flera finns i Guide Michellin.

Under dessa fyra dagar passade vi på att göra flera vingårdsbesök. En av dem var hos Philipp Kuhn. Det som är häftigt i denna del är att vingårdarna är små och intima. Familjefirmor, där alla i familjen är delaktiga på något sätt, stora som små. Bara det gör att man känner lite extra för dem innan de ens har hällt upp sin ädla dryck.

Philipp var mäkta stolt över sina viner, vilket syntes när han visade oss runt på sin lilla gård. Han berättade att i huvudsak var alla hans viner nästintill knastertorra. Hans vita viner är i huvudsak fermenterade i ståltank eller i gamla träfat. Alla druvorna skördas för hand. Musten är delvis jäst vid under 20 ° C och är delvis spontant jäst med utvald jäst. Detta säkerställer en fin arom, en kraftfull kropp och en långvarig hållbarhet enligt Philipp. Vingårdens fokus ligger på Riesling och de vita Pinots, vilka kompletteras med nationella och internationella kvalitets sorter som Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, chardonnay och Viognier. Vi fick dock även prova två pinot noir från olika vingårdslägen samt en Cabernet Sauvignon. Fast då vår resa handlade om Riesling är det just de jag tänkte lyfta fram.

Riesling Tradition, 2014. Detta vin har en härlig krispighet med en ljuvlig frukt. Här precis som i andra delar av Pfalz känner du en helt galen mineralitet och personlighet! Du känner tydliga toner av sandsten och lime, något som är just dess jordmån. Som i bra riesling finns det en fin syra. Utöver det finns det lätt kryddighet och tropiska frukter.

GetAttachment.aspx

Steinacker, 2014. Det som är bra och enkelt med etiketterna är att de tydligt visar vingårdsläget, visst för många kanske det inte säger ett smack. Fast vet du ändå om det går det med lätthet att ta resa på förutsättningarna just där. Att tro att riesling smakar nästintill lika när det är samma vinmakare är långt ifrån sanningen. Även om Philipp har en tydlig vision avgör de olika lägena hur smaken blir i slutändan. Denna riesling är precis som alla hans med en häftig mineralitet. Vad som skiljer markant är att Steinacker ligger på en hög höjd, där själva berget är av kalk. Hur påverkar detta vinet? jo, druvorna mognar lite senare och får en extra kick av mineralstruktur, finess med intensiva aromer av gröna äpplen, lime och cool kryddighet. Denna doft fortsätter även i smaken. Vinet är fast och stramt med viss sälta.

GetAttachment-1.aspx

Kapellenberg, 2014. Denna riesling är mycket kraftfull i stilen med en som alltid bra mineralstruktur. Här finner vi intensiva aromer av persika, aprikos, söt melon och mango. Vinet avrundas med en delikat fruktig sötma. Detta är med andra ord ett häftigt vin!

Weingut-Philipp-Kuhn-Riesling-Alte-Reben-Etikett-Front_800x800

Burgweg, 2012. Denna riesling skiljer sig från de övriga. Lite mer druvtypisk med doft av petroleum, honung och vita blommor. Fyllig smak med bra frukt, hög syra och lång eftersmak. Först dominerar tonerna av mogen frukt, sedan kommer den attraktiva mineraliteten fram samtidigt som du känner de fruktiga tonerna av honungsmelon, litchi, ananas och citrus. Detta vin finns till och från på systembolaget. De övriga vinerna finns ibland i mindre släpp. Håll koll på Philipp Kuhn, han gör bra grejer!

images

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s