Provning av portugisiska viner med Handpicked wines

Min kunskap om portugisiska viner är högst begränsad. Tycker det är kul att Portugal satsar på inhemska druvor men att de även blandar in internationella druvor som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah. För att lära sig portugisiska druvor och exakt var just den druvan odlas allra bäst krävs det en rejäl dos av asperger. För hur många har koll på druvor som: Assário, Avesso, Boal, Cercial, Encruzado eller Fernão Pires? Nu räknar jag upp enbart några få. Här pratar vi en uppsjö av druvor. Däremot finns det några som kan vara bra att ha lite koll på. På vitvinssidan kan det vara bra att känna till alvarinho som ger friska viner med hög syra och arinto som på flera sätt påminner om riesling. Rödvinssidan tycker jag att det kan vara bra att känna till tinta roriz, en druva som ger kralliga viner med tanniner och mörk frukt. Druvan touriga nacional ger mörka intensiva viner och barocca ger mörka och söta druvor.

Av de vita stack två ut lite extra.

Chocapalha Reserva Branco, 2010 175 kr. (72998)

Här har vi mycket tropisk frukt, fattoner som inte stör utan blir eleganta. Bra syra och känner även toner av rabarber som smyger sig in på ett snyggt sätt. Ett riktigt njutarvin en härlig sommardag.

GetAttachment-1.aspx

Guru, 2013 280 kr. (73013)

GetAttachment-4.aspx

Detta vin är tuffare i stilen med en rökighet, känns som att sniffa på stenar som ligger och pyr i gassande solsken. Du känner verkligen av skiffertonerna med fin mineralitet. På en blindprovning tror jag att ytterst få hade förknippat detta vin med Portugal, mycket med tanke på vulkaniska känslan som infinner sig med detta vin. Avslutningsvis har vinet härlig exotisk frukt, bra kropp samt lång och elegant eftersmak. Ett dyrare vin men vill ni dricka något spännande vin med hög kvalitet tycker jag att det verkligen är värt varje krona!

Portugal är så klart mest känt för sina röda viner. Här har Handpicked verkligen fått en bra portfölj med röda viner!

 

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, 2012. 149 kr. (72353)

GetAttachment-8.aspx

Bra frukt, pepprig (lite som att slicka på en bläckpenna, fast på ett behagligt sätt). Känner även björnbär och plommon. Viner är sval i stilen, inte lika kraftig som många Cabarnet kan vara ibland. Den har legat 16 månader på både nya och gamla fat.

CH by Chocapalha Touring Nacional, 2011. 259 kr. (73615)

GetAttachment-9.aspx

Detta vin är en hyllning till vinmakarens rötter i Schweiz. Och oj vilken hyllning! Här pratar vi mycket kraft med fin strävhet. Frukten varierar mellan skogsbär, björnbär, viol och lätta nyanser av svamp.  Vinet har en lite mulliga toner, något jag gillar. Det gör i detta fall vinet väldigt personligt och det sticker ut på ett härligt sätt.

Quinta da Manoella VV, 2011. 485 kr. (70948)

GetAttachment-7.aspx

Ett dyrt vin som kanske inte köps allt för ofta, men till något extra festligt tillfälle kommer denna skapelse göra succé! Är lågt skördeuttag, vilket självfallet gör att vinet blir dyrare än många andra. Det unika med detta vin är förutom den fantastiska smaken att vinet består av mellan 30-40 olika druvkombinationer och att druvorna kommer från stockar som är över 100 år gamla. Något som är väldigt ovanligt. Här är naturligtvis enbart de absolut bästa druvorna med. Vinet har en härlig portvinskänsla. Mjuk och sammetslen känsla med mörka bär, en elegans som får mig att drömma mig bort. Tycker även att vinet har en fin strävhet. Detta vin kan med lätthet lagras i 20-30 år.

Pintas Red, 2012. 499 kr. (72761)

GetAttachment-10.aspx

Precis som Quinta består detta vin av 30-40 olika druvsorter, också med portvinskänsla. Här är skördeuttaget ännu mindre. Skillnaden är att detta vin har ännu längre lagringspotential. Vinet är lite jordig i stilen med grön paprika och mörka bär. Känner även toner av choklad.

En härlig middag kan inte avslutas utan något sött. Själv har jag tack och lov dragit ned på efterrätter men tycker att ett glas sött vin är 10-falt mycket godare än en mastig dessert. Varför inte då hälla upp ett redigt glas med Tawny?

Tawny 10 årig. 290 kr. (76213)

GetAttachment.aspx

Detta vin är inte extremt sött som många kan vara utan detta vin kan du med lätthet sippa på i lite större mängder utan att få en sockerchock. Perfekt vin till ost och ljus choklad om man så vill. Tawny har torkad frukt, djup och bra frukt som är intensiv utan att vara överväldigande. Även fina tanniner som gör att vinet känns väldigt elegant. Enligt Margareta på Handpicked kan en flaska Tawny vara öppen i 3-4 veckor utan problem. Därav behöver ni inte känna någon stress med att dricka allt samma kväll.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s