Bourbon, en väldigt underskattad produkt

Förmodligen började invandrade skottar, irländare och engelsmän försöka framställa whiskey så fort de började bruka jorden i det som kom att bli Kentucky. När området etablerades 1785 var det ett enormt område som blev Bourbon County.

Bourbon var troligen från första början en produkt för mindre belevade människor. Fast dess historia är enligt mig häftig och något som kan ha lett till ”American dream”. Namnet Bourbon härstammar nämligen från franska kungahuset bourbonerna som stödde amerikanerna under frihetskriget mot Storbritannien. Som tack för hjälpen gav amerikanerna franska namn på de nya bosättningarna och counties. 1792 blev Kentucky delstat och Bourbon blev ett av dessa counties. Presidenten Thomas Jefferson erbjöd alla nybyggarna 60 tunnland mark under förutsättning att de odlade majs. Människor kunde genom denna handling bli självförsörjande och skapa en framtid för sig själva och sina familjer. Av naturliga skäl kunde markägarna inte förbruka majs från 60 tunnland, därav förvandlades det mesta till bourbon.

Enligt lag tillverkas bourbon på en mäsk av minst 51 % majs och max 80 %, utöver det är det främst råg och kornmalt. Stor del av kornet är mältat för att majsens stärkelse ska omvandlas till jäsbart socker. Därefter lagras den på rostade ekfat, vilka rostas så kraftigt att ekträets naturliga socker har karamelliseras. Genom rostningen av faten får bourbonen sin sötma. Enligt lagen måste lagring ske i minst två, men inte sällan är lagringen mellan fyra och tolv år lång. Efter det måste ekfaten kasseras.

Under förbudstiden fanns det av naturliga skäl inga destillerier i USA. När förbudet hävdes försökte de amerikanska tillverkarna snabbt få ut sina produkter på marknaden. Kvaliteten tog då skada och bourbon fick ett dåligt rykte, något som delvis lever kvar än idag.

I väst har bourbon ansetts vara något som blandas i drinkar, men som inte går att dricka rent, ”on the rocks” som amerikanarna säger. Tycker bourbon förtjänar ett betydligt bättre rykte än så! På senare tid har det dock blivit lite trendigt att dricka bourbon, numera finns det flertalet restauranger som har helt enorma listor. De två främsta restaurangerna i Sverige är helt klart; Tweed i gamla stan och Saddle and Sabre i Vasastan. Bourbon är med andra ord på uppgång!

Det har tvistats om vem som var först med att framställa Bourbon. En uppfattning är att den i Bourbon County boende baptistpastorn Elijah Craig är den första som destillerade sprit på majs. Det dateras då enligt historien till 14 juni 1789.

Idag finns det flera anrika produkter som tyvärr få kan få tag i. En av de allra främsta är Pappy Van Winkle. Har själv enbart provat denna fantastiska produkt vid tre tillfällen. Produkten har en enorm kultstatus. Flera stora världskockar har jämfört denna produkt med de allra bästa skotska sorterna. En av anledningarna till det är självfallet den långa lagringstiden. Allt mellan 15, 20 eller 23 år. Liksom alla moderna bourbons görs Pappy Van Winkle från majs och lagras i förkolnade nya ekfat. Ett utmärkande drag är dock användningen av vete som sekundär ingrediens i stället för den vanliga råg och ytterligare integrering av kornmalt .

Får ni möjlighet att prova Pappy Van Winkle, gör då det!!

Nedan ser ni några av mina favoriter just nu. Varav två av dem går att få tag i via BS.

GetAttachment-1.aspx GetAttachment-2.aspx GetAttachment.aspx

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s