Fiano, en spännande vitvinsdruva

Fiano är en grön druva som främst odlas i Italien. I Kampanien i södra Italien görs Fiano allra bäst men görs även i en härlig stil på Sicilien.

Relativt okänt för de allra flesta är att druvan även odlas av flera australiska vinproducenter. På senare tid har vissa producenter i argentinska distriktet Fiano i La Rioja, norr om Mendoza fått upp ögonen för Fiano.

Varför känner ytterst få till Fiano? Finns flera anledningar till det. Italien är till att börja med inte speciellt känt i Sverige för att göra bra vita viner, vi associerar Italien med rött. Sedan kan självfallet inte allt hamna på hyllorna. Fast enligt mig är den främsta anledningen till att få druckit en Fiano är att själva druvan är känslig och svårodlad. Druvan producerar även relativt lite druvmust, vilket gör Fiano olönsam. Detta resulterade i att Fiano odlades i mindre utsträckning under större delen av 1900 – och 2000-talet. Främst till förmån för druvor som Trebbiano och Sangiovese, några som ger betydligt mycket mer druvmust per ranka. Tack vare att allt fler producenter strävar efter att gå tillbaka till sina rötter och återta gamla inhemska druvor har Fiano fått ett uppsving. Även genom att allt fler insett att syditalienare kan göra galet bra vin, vin som generellt sätt är 50 % billigare än de mer kända regionerna.

Hur smakar då vinerna från Kampanien? Druvtypiskt för Fiano är i stora drag att de som unga har en härlig intensivt smak, blommighet med aromatiska inslag. Även härliga dofter av honung, en härlig fräschör som med tiden kan få nötaktiga toner och en viss kryddighet. Nackdelen med detta vin är att det gäller att se upp och inte spara vinerna för länge…Fick själv vaska 3 flaskor. Upplever dem inte som lagringsdugliga, men klart att de kan ligga på flaskan 2-3 år efter inköp. Efter det är risken stor att vinet blir smaklöst och tappar all sin karaktär. Med andra ord, drick och njut nu!

IMG_1226 IMG_5521

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s