Sagrantino, en relativt okänd druva

Långt i skuggan av den berömda vinregionen i grannlandet Toscana, finner ni Montefalco. En fantastisk pitoresk liten by som jag hade glädjen att få njuta av några dagar för någon sommar sedan. Hit hittar sällan några utländska turister. Här semestrar italienarna själva. Anledningen till att jag hittade hit var för att jag har som mål att besöka alla delar i Italien. Var ligger då denna pittoreska by? Montefalco ligger i provinsen Perugia i Umbrien.

Märkligt nog är det få som vet och förstår att här produceras helt fantastiska viner! Det är de sista åren som vi i Sverige fått in lite av vinerna därifrån. Den producent som betytt mest för området och tvingat andra att öka sin kvalitet är Arnaldo Capri. Allt jag provade från denna charmiga man är otroliga produkter! Övriga erkända producenter att lägga på minner är; Antonelli, Cecchi, Romanelli och Lunelli. Till skillnad från Chianti och Brunello som görs av kända regionen Toscana, har umbriska viner precis börjat komma upp på hyllorna. I dagsläget finns det kanske 5-6 viner från detta område. Till Umriens fördel har vinturister hittat till andra områden än enbart Toscana som exempelvis Sicilien för dess Marsala, Nero d’Avola och Nerello Mascalese. Med andra ord är Umbrien snart på tur.

Druvan Sagrantino som är hjärtat av byn Montefalco och dess närområden går tillbaka till 1500-talet då munkarna använde det för att skapa ett sött vin. Vinet dog sedan nästan ut innan det återuppstod i slutet av 1970-talet. Nu finns det mer än 2.400 hektar av Sagrantino planterade i regionen, vilket ger en djärv, jordnära torrt vin perfekt för att koppla ihop med skarpa, starka ostar som Pecorino; svart tryffel; och kötträtter. Detta är helt klart ett manligt vin! Rejält med mycket kraft.

Hur smakar då en ”typiskt” Sagrantino? Jo..något utvecklad doft av fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, korinter, choklad och kaffe. Ett vin som definitivt behöver dekanteras för att upplevelsen ska bli komplett.

Varför inte prova något nytt till köttet i helgen? Sök efter Sagrantino på systembolaget eller fråga expediten! Ni kommer inte att bli besvikna!

Här nedan ser ni några av mina absoluta favoriter:

Unknown-4 Unknown Unknown-1 Unknown-2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s