Vinets baksida

Vinbranschen är otroligt känslig för konsumenternas nycker, något som på många sätt är väldigt bra. Sedan finns det helt löjliga exempel när det enbart blir patetiskt! Tänk bara på filmen ”Sideways” en film som handlar om några män som åker runt i Kalifornien och enbart dricker Pinot Noir och förlöjligar druvan Merlot. Detta resulterade i att vinbönder ryckte upp stora skörder av Merlot och omplanterade Pinot Noir. Nog om det…

Nu till det jag egentligen vill belysa nämligen bulkviner (boxviner mm) samt även vad som händer i vinvärlden med eviga trenden av sötsliskiga viner som vi häller i oss. Tycker alla får dricka vad de nu vill dricka men tycker att alla ska vara medvetna om vad detta resulterar i. Nu tänker jag inte på fetma, diabetes typ 1 och 2 eller billig fylla för en struntsumma. Det jag tänker på är hur kvaliteten urholkas av att vi konsumenter kräver allt billigare viner. Italien är helt klart det bästa exemplet hur förödande detta kan vara.

Tar tre regioner som exempel. Sicilien som enbart har 1 DOCG (dvs högsta klassen inom deras vinlagar). Sedan 2012 omdöpt till DOP. Sicilien är en av de delar som producerar mest vin i Italien, trots att de producerar ca 7 miljoner hektoliter är max 5 % av produktionen som kan klassas som kvalitetsvin. Tidigare har stora delar av produktionen gått till att producera Vermouth i norra Italien. Detta resulterade i att vinbönderna knappast behövde anstränga sig utan de visste att de fick betalt för sina druvor oavsett kvalitet. Många hävdar att Sicilien är på gång, vilket kan stämma för vissa duktiga vinmakare men den stora massan av viner har helt anpassats för att vi konsumenter i Europa ska få billigt vin med hög alkoholhalt. De seriösa vinbönder som vill satsa på hög kvalitet gör sällan det då deras viner blir allt för dyra. Därför lättare att kasta sin heder åt sidan och istället producera enkla viner med noll karaktär och finess.

En spännande region som Apulien som jag faktiskt ska besöka i sommar står som nästa förödande exempel. Här har vi appassimentos mecka! Även Apulien konkurrerar om att producera helt enorma kvantiteter av vin, där relativt lite är att anses ha någon större kvalitet. Här finner vi en uppsjö av sötdriven fusk-snuskig ripasso. Mycket torkade druvor, hög alkohol och höga halter av socker per liter. Många tänker säkert; gud vad gött! I det långa loppet kommer allt större del som skulle kunna göras med hög kvalitet att försvinna i dessa regioner för att göra plats för dåliga viner. Förstår att det är otroligt mycket enklare att göra en skräpprodukt som du oavsett tjänar gott om pengar på än att lägga ned din själ i något som ändå få kommer att köpa. Så länge vi i Sverige häller i oss denna sockerblandning kommer allt fler vinbönder att sluta producera bra viner och istället helt gå över till denna negativa bulkproduktion!

Sista exemplet är den en anrika region Venetien. Här finner vi hela 14 DOCG, vilket är näst mest efter Piemonte som har 16 DOCG klassade viner. Från denna region kommer det med andra ord helt fantastiska viner! Häftiga Amarone som vi svenskar dricker i tid och otid. Dock är det få som är villiga att betala 300-400 kr för ett äkta hantverk som en Amarone faktiskt är! Därför har det i denna region poppat upp som infekterade vårtor en mängd fusk-Amarone som ligger under 200 kr. För att få ned kostnaden är det inga halmmattor druvorna ligger och torkar på i 100 dagar utan här ligger de på plast i stora kontrollerade torkrum. Druvorna är heller inte selekterade utan här kommer sämre druvor med i produktionen. Delar som tidigare gjort fantastiska viner går nu över till detta, allt för att blidka oss konsumenter.

GetAttachment.aspx GetAttachment-1.aspx Så här ser det ut när bulkviner hälls på lastbilar. Ser ut som en slangen som används för att tömma latrinerna. De körs sedan på lastbil eller hälls i stora tankar och transporteras via båt till exempelvis Sverige för att paketeras. Tankbilen på bilderna skulle till Norge med dåligt vin. Fortsätt att dricka Box men ha det i åtanke nästa gång. Så här osexigt ser det alltid ut när dåliga viner fraktas.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s