Tips på välgjorda Amarone

Jag har rest till Italien sedan jag var en mindre skit än vad jag är idag. Kan bara erinra mig att jag stött på en italienare som faktiskt druckit Amarone. Att tro att Amarone är något italienarna själva häller i sig är enbart en myt, om någon nu trott det. Den enklaste förklaringen till att italienare själva knappt dricker Amarone är helt enkelt för att italienare kombinerar mat och vin, vinet ska gifta sig med maten. Amarone gör inte det. Trots det finns det några godbitar till Amarone som jag vill tipsa om;

Amarone Selezione Antonio Castagnedi (28002) 259 kr.

En välgjord Amarone som görs på det traditionella sättet. Fin smak av plommon, körsbär och choklad med en härlig och rund eftersmak. Enligt mig en av de bästa Amarone i denna prisklass!

Serego Alighieri Vaio Armaron (2419) 399 kr.

Ett kraftpaket till Amarone. Detta är en lite mer komplex Amarone där toner av tobak och kakao kommer fram. Självfallet även plommon och fina körsbärstoner. En mer elegant Amarone som är mer koncentrerad i stilen och med betydligt mycket mindre socker än många andra käftsmällare till Amarone.

Masi Costasera (74618) 525 kr.

Detta är kanske en av de bästa Amarone på marknaden. Här pratar vi koncentrerad och komplex frukt! Är du känslig mot fattoner är detta kanske inget vin för dig, för dessa toner finns med i vinet. Har legat på slaviska fat i 45 dagar och därefter på franska fat i 24 månader. Å andra sidan kommer det upp helt sinnessjuka toner av choklad, nötter, russin och läder. Detta är verkligen ett vin att filosofera till! Trots att detta vin har årgång 1998 kan det sparas länge till.

Inga billiga viner någon av dessa, men ovanstående viner är inget du dricker själv! Du blir mätt och belåten efter 1 glas, dela därför en flaska Amarone med 4-5 vänner till. Helt plötsligt inser du att endast betalat ca 88 kr för din del av flaskan! 🙂 Med detta sagt är en välgjord Amarone inte speciellt dyr ur den synvinkeln. Efter glaset av Amarone måste ni prova på det som faktiskt italienarna själva dricker, prova och våga!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s